De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (PS) blijft bij zijn uitspraken over de Romazigeuners. Hij zei eerder dat een groot deel van de Roma zich nooit heeft geïntegreerd in de Franse samenleving en dat de meerderheid van hen daarom terug moet worden gestuurd naar Roemenië en Bulgarije. De Franse regering liet weten dat ze haar minister blijft steunen.

Europese Commissie tikt Frankrijk op vingers

De Europese Commissie heeft Frankrijk eraan herinnerd dat ze "alle middelen die ze tot haar beschikking heeft" zal gebruiken, wanneer Parijs het vrij verkeer van personen niet respecteert. Tijdens de ambtsperiode van de vorige Franse president Nicolas Sarkozy(UMP) moest Frankrijk onder druk van Europa al zijn uitwijzingsbeleid voor Romazigeuners aanpassen.

Commissiewoordvoerder Olivier Bailly liet weten dat burgers uit Roemenië en Bulgarije vrij in de Europese Unie kunnen rondreizen, ook al zijn die landen voorlopig nog geen lid van de Schengenzone. Wie langer dan drie maanden in het buitenland verblijft, moet wel over een arbeidscontract beschikken of een bestaansminimum kunnen aantonen. Vanaf 1 januari 2014 vallen de laatste beperkingen weg voor Bulgaarse en Roemeense werknemers die in andere EU-landen willen werken. Nu bestaan die nog in acht Europese lidstaten, waaronder Frankrijk en België.

Kampen

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil intussen een ban op de verplichte terugkeer van Romazigeuners. Volgens een rapport van de organisatie werden dit jaar in Frankrijk al meer dan 10.000 Roma teruggestuurd naar hun land van herkomst.

In de afgelopen weken zijn in verschillende Franse steden zigeunerkampen opgeruimd. De bewoners van die kampen werden vervolgens teruggestuurd naar Roemenië en Bulgarije. In Frankrijk zouden in totaal zo'n 20.000 zigeuners uit die landen wonen. (Belga/YD)

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls (PS) blijft bij zijn uitspraken over de Romazigeuners. Hij zei eerder dat een groot deel van de Roma zich nooit heeft geïntegreerd in de Franse samenleving en dat de meerderheid van hen daarom terug moet worden gestuurd naar Roemenië en Bulgarije. De Franse regering liet weten dat ze haar minister blijft steunen.De Europese Commissie heeft Frankrijk eraan herinnerd dat ze "alle middelen die ze tot haar beschikking heeft" zal gebruiken, wanneer Parijs het vrij verkeer van personen niet respecteert. Tijdens de ambtsperiode van de vorige Franse president Nicolas Sarkozy(UMP) moest Frankrijk onder druk van Europa al zijn uitwijzingsbeleid voor Romazigeuners aanpassen.Commissiewoordvoerder Olivier Bailly liet weten dat burgers uit Roemenië en Bulgarije vrij in de Europese Unie kunnen rondreizen, ook al zijn die landen voorlopig nog geen lid van de Schengenzone. Wie langer dan drie maanden in het buitenland verblijft, moet wel over een arbeidscontract beschikken of een bestaansminimum kunnen aantonen. Vanaf 1 januari 2014 vallen de laatste beperkingen weg voor Bulgaarse en Roemeense werknemers die in andere EU-landen willen werken. Nu bestaan die nog in acht Europese lidstaten, waaronder Frankrijk en België.De mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil intussen een ban op de verplichte terugkeer van Romazigeuners. Volgens een rapport van de organisatie werden dit jaar in Frankrijk al meer dan 10.000 Roma teruggestuurd naar hun land van herkomst.In de afgelopen weken zijn in verschillende Franse steden zigeunerkampen opgeruimd. De bewoners van die kampen werden vervolgens teruggestuurd naar Roemenië en Bulgarije. In Frankrijk zouden in totaal zo'n 20.000 zigeuners uit die landen wonen. (Belga/YD)