Franse kranten: ‘Nu is het oorlog!’

De Franse pers heeft het over “oorlog in hartje Parijs”. Ze doet een oproep om “front te vormen” na de meervoudige aanslagen die de Franse hoofdstad troffen.

Franse kranten: 'Nu is het oorlog!'

“Oorlog in hartje Parijs”, titelt de conservatieve krant Le Figaro. “Deze keer is het oorlog”, gaat Le Parisien/Aujourd’hui en France nog een stapje verder. “De terroristische barbarij is een historische mijlpaal gepasseerd”, schrijft de directeur van de linkse krant Libération, Laurent Joffrin. “Het is onmogelijk om deze bloedige gebeurtenissen niet te linken aan de gevechten die aan de gang zijn in het Midden-Oosten. Frankrijk speelt daarin zijn rol. Het moet daarmee doorgaan zonder een spier te vertrekken”, voegt hij toe.

De slachtoffers van de aanslagen vrijdag zijn “de vreselijke en ondraaglijke getuige van een wereldoorlog waarvan Frankrijk, tegen zijn wil in, een van de belangrijkste slagvelden wordt”, schrijft de regionale krant Charente Libre.

“Horror”, titelt sportkrant L’Equipe tegen een zwarte achtergrond. De terrroristen troffen ook het Stade de France, waar de wedstrijd Frankrijk-Duitsland werd gespeeld. “Op dit moment moeten we één groep vormen”, schrijft Sud-Ouest. Eenheid is het devies dat terug te vinden is in alle kranten. “In naam van de ware martelaren van gisteren, de onschuldige slachtoffers, en in naam van de republiek, zal Frankrijk verenigd blijven en front vormen”, schrijft Le Parisien.

“We waren Charlie, we zijn Parijs!”, schreeuwt La République des Pyrénées. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content