Frans premier Valls neemt ontslag

Manuel Valls © Belga

De Franse eerste minister Manuel Valls (PS) heeft in zijn thuisbasis Evry, vlak bij Parijs, zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2017 aangekondigd. Hij kondigde meteen ook zijn ontslag als premier aan.

“Ik kan geen eerste minister meer zijn”, zo deelde de PS’er Valls mee. “Ik treed vanaf morgen terug uit mijn functies.”

De kandidatuur van de 54-jarige Valls komt er enkele dagen nadat de bijzonder onpopulaire president François Holland, eveneens PS, had aangekondigd dat hij geen kandidaat meer zou zijn voor een tweede termijn. “Ik engageer me omdat ik niet wil dat Frankrijk het trauma van 2002 herbeleeft, met een extreemrechtse kandidaat in de tweede ronde”, zo motiveerde Valls zijn beslissing.

Hij liet zich tijdens zijn toespraak omringen door een kleurrijke groep mensen, die een doorsnede van de Franse samenleving zouden moeten vormen.

Nieuwe premier

De Franse socialistische partij zal in januari een voorverkiezing over twee ronden houden. Daar zal beslist worden welke kandidaat de PS naar voren zal schuiven bij de uiteindelijke presidentsverkiezingen, die op 23 april en 7 mei plaatsvinden. De PS-kandidaat zal het dan onder meer moeten opnemen tegen de rechtse politicus François Fillon (Les Republicains) en de extreemrechtse Marine Le Pen (Front National).

Wie Valls nu opvolgt als eerste minister, is nog niet duidelijk. In de Franse media worden verschillende vertrouwelingen van Valls genoemd, zoals minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, minister van Economie en Financiën Michel Sapin en regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content