Frans parlement buigt zich over omstreden pensioenhervorming

Frans premier Edouard Philippe op 11 december 2019. © Reuters

Sinds 5 december wordt er fel actie tegen het pensioenplan gevoerd. Het stelsel is geregeld per beroepsgroep en bepaalde groepen, zoals bijvoorbeeld bij de staatsspoorwegen, hebben riante regelingen. De pensioengerechtigde leeftijd ligt relatief laag in bepaalde beroepen.

Maar de regering van president Macron wil van de 42 verschillende stelsels af. Ze wil het niet alleen stroomlijnen vanwege de onoverzichtelijkheid, maar ook om ervoor te zorgen dat iedere gepensioneerde lang genoeg gewerkt heeft om de pensioenen te kunnen betalen. De gemiddelde pensioengerechtigde leeftijd stijgt dan iets in het nieuwe stelsel.

In de parlementaire commissie die over het wetsvoorstel gaat, zijn tienduizenden amendementen ingediend om het proces te saboteren. Maandag ligt dus voor het gemak het origineel van de regering ter tafel. Een eerste stemming wordt in maart verwacht. Vakbonden hebben een staking aangekondigd in het openbaar vervoer in en rond Parijs. Maar volgens Franse media is de actiebereidheid inmiddels gering en heeft het openbaar vervoer er maandag weinig last van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content