De Franse oud-president Nicolas Sarkozy (UMP) hoeft niet zich voor de rechter te verantwoorden in de zaak-Bettencourt. Dat meldt de krant Le Monde. In maart had een rechtbank in Bordeaux een onderzoek geopend naar de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007.

De rechtbank had bedenkingen bij de manier waarop de voormalige president de 90-jarige Liliane Bettencourt had overtuigd om de partijkas van de UMP te financieren. Bettencourt is de erfgename van het vermogen van het cosmeticamerk L'Oréal en daardoor de rijkste vrouw van Frankrijk. Volgens een ter discussie staand medisch rapport werd in 2006 dementie bij haar vastgesteld.

'Te zwak'

In 2007 zou Bettencourt op aansporen van Sarkozy geld hebben geschonken aan de campagnekas van de UMP. Daarbij zou ze meer geld hebben gedoneerd dan is toegelaten volgens de Franse wetgeving. Sarkozy ontkent die beschuldigingen en ging eind september in beroep om een onderzoek te voorkomen.

Het gerecht in Bordeaux laat de klacht tegen Sarkozy nu vallen, omdat de zaak 'te zwak' zou zijn. Nochtans was de onderzoeksrechter ervan overtuigd hem voor de rechter te krijgen. Door de seponering van de zaak kan Sarkozy het bij de parlementsverkiezingen in 2017 opnieuw tegen zetelend president François Hollande (PS) opnemen. (Belga/YD)

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy (UMP) hoeft niet zich voor de rechter te verantwoorden in de zaak-Bettencourt. Dat meldt de krant Le Monde. In maart had een rechtbank in Bordeaux een onderzoek geopend naar de financiering van zijn verkiezingscampagne in 2007.De rechtbank had bedenkingen bij de manier waarop de voormalige president de 90-jarige Liliane Bettencourt had overtuigd om de partijkas van de UMP te financieren. Bettencourt is de erfgename van het vermogen van het cosmeticamerk L'Oréal en daardoor de rijkste vrouw van Frankrijk. Volgens een ter discussie staand medisch rapport werd in 2006 dementie bij haar vastgesteld.In 2007 zou Bettencourt op aansporen van Sarkozy geld hebben geschonken aan de campagnekas van de UMP. Daarbij zou ze meer geld hebben gedoneerd dan is toegelaten volgens de Franse wetgeving. Sarkozy ontkent die beschuldigingen en ging eind september in beroep om een onderzoek te voorkomen.Het gerecht in Bordeaux laat de klacht tegen Sarkozy nu vallen, omdat de zaak 'te zwak' zou zijn. Nochtans was de onderzoeksrechter ervan overtuigd hem voor de rechter te krijgen. Door de seponering van de zaak kan Sarkozy het bij de parlementsverkiezingen in 2017 opnieuw tegen zetelend president François Hollande (PS) opnemen. (Belga/YD)