Wie de Amerikaanse diplomatieke telexen doorzoekt die door Wikileaks op het internet zijn gegooid, komt België of Vlaanderen maar weinig tegen. Toch loont het de moeite om eens 'Flemish' in te tikken in Cablesearch.org, een zoekmachine die door de vereniging van onderzoeksjournalisten speciaal werd ontworpen om de Wikileaks op te dweilen.

Zo zult u stuiten op een merkwaardige neerslag van een gesprek dat de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, Craig R. Stapleton, op 24 oktober 2005 had met Michel Rocard, de voormalige socialistische premier van Frankrijk. Daarin trakteert Rocard de diplomaat op een lesje geschiedenis.

'Rocard gelooft - zoals de voormalige president Valéry Giscard d'Estaing - dat de Franse geschiedenis sleutels aanreikt om de Franse politiek en het Franse beleid te kunnen begrijpen', schrijft Stapleton in een telex die als 'vertrouwelijk' werd bestempeld.

'Rocards uitgangspunt is de ontstaansgeschiedenis van de Franse natiestaat. De geschiedenis van andere Europese natiestaten is die van taalkundige gemeenschappen die opkomen voor hun handelsbelangen. Frankrijk creëerde zichzelf door vijf culturen - de Bretonse, de Occitaanse, de Elzasiaanse, de Corsicaanse en de Vlaamse - te vernietigen. "We zijn de enige Europese natie die een militaire creatie is van een niet-homogene staat. Dat maakt Frankrijk vandaag zo moeilijk te besturen. Dit verklaart onze problemen met hervormingen, onze traagheid", zei hij.'

Karl van den Broeck

Wie de Amerikaanse diplomatieke telexen doorzoekt die door Wikileaks op het internet zijn gegooid, komt België of Vlaanderen maar weinig tegen. Toch loont het de moeite om eens 'Flemish' in te tikken in Cablesearch.org, een zoekmachine die door de vereniging van onderzoeksjournalisten speciaal werd ontworpen om de Wikileaks op te dweilen. Zo zult u stuiten op een merkwaardige neerslag van een gesprek dat de Amerikaanse ambassadeur in Parijs, Craig R. Stapleton, op 24 oktober 2005 had met Michel Rocard, de voormalige socialistische premier van Frankrijk. Daarin trakteert Rocard de diplomaat op een lesje geschiedenis. 'Rocard gelooft - zoals de voormalige president Valéry Giscard d'Estaing - dat de Franse geschiedenis sleutels aanreikt om de Franse politiek en het Franse beleid te kunnen begrijpen', schrijft Stapleton in een telex die als 'vertrouwelijk' werd bestempeld. 'Rocards uitgangspunt is de ontstaansgeschiedenis van de Franse natiestaat. De geschiedenis van andere Europese natiestaten is die van taalkundige gemeenschappen die opkomen voor hun handelsbelangen. Frankrijk creëerde zichzelf door vijf culturen - de Bretonse, de Occitaanse, de Elzasiaanse, de Corsicaanse en de Vlaamse - te vernietigen. "We zijn de enige Europese natie die een militaire creatie is van een niet-homogene staat. Dat maakt Frankrijk vandaag zo moeilijk te besturen. Dit verklaart onze problemen met hervormingen, onze traagheid", zei hij.' Karl van den Broeck