Frankrijk steunt militair actieplan om coup in Niger te stoppen

Manifestatie in hoofdstad Niamey ter ondersteuning van de staatsgreep en tegen Frankrijk. © Reuters

Frankrijk zegt achter het plan te staan van West-Afrikaanse leiders om de militaire coup in Niger terug te draaien. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) maakte eerder bekend dat een plan voor militaire actie klaarligt, als de coupplegers in Niger zondag de democratie niet hebben hersteld.

Frankrijk, tot 1960 de koloniale macht in Niger, zei niet of het ook militaire steun biedt, in het geval van een militaire interventie door Ecowas in Niger. ‘De toekomst van Niger en de stabiliteit van de hele regio staan op het spel’, zei de Franse minister voor Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, zaterdag, nadat zij de Nigerese afgezette premier Ouhoumoudou Mahamadou in Parijs had ontmoet.

Mahamadou was niet in Niger toen militairen daar eind juli de macht grepen en president Mohamed Bazoum gevangen zetten. Donderdag maakte de junta in Niger bekend de militaire samenwerking met Frankrijk stop te zetten. Frankrijk heeft meer dan duizend militairen in Niger die helpen bij het bestrijden van groepen die gelinkt zijn aan al-Qaida en Islamitische Staat in de Sahel-regio.

Minister Colonna zei zaterdag tegen de Franse zender RFI dat de soldaten desondanks voorlopig in Niger blijven. Het stationeren van de militairen is volgens de minister afgesproken met de ‘legitieme Nigerese autoriteiten’, die door de coupplegers zijn afgezet.

De afgezette regering is de enige die door Frankrijk wordt erkend, zei Colonna. De situatie van de Franse militairen die nog in het Afrikaanse land zijn, is volgens Colonna momenteel rustig.

Partner Content