Frankrijk start met verkenningsvluchten boven Syrië

© REUTERS

De Franse president François Hollande laat verkenningsvluchten boven Syrië uitvliegen. Zulke vluchten moeten luchtaanvallen tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) eenvoudiger maken.

De Franse president François Hollande heeft aangekondigd dat hij om verkenningsvluchten boven Syrië heeft gevraagd aan zijn minister van Defensie. Die verkenningsvluchten, die vanaf dinsdag zullen uitvliegen, moeten luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië gemakkelijker maken.

Hollande houdt het voorlopig echter enkel nog bij luchtaanvallen. ‘Ik heb aan de minister van Defensie gevraagd of we vanaf morgen verkenningsvluchten boven Syrië kunnen uitvoeren. Die moeten het ons mogelijk maken om luchtaanvallen uit te voeren tegen IS, om zo onze autonomie op het vlak van acties en beslissingen te behouden’, zei Hollande tijdens een persconferentie.

Grondtroepen

Over een mogelijke interventie op het terrein, door een echte Franse troepenmacht te legeren in Syrië, is Hollande duidelijk: ‘inconsequent’ en ‘onrealistisch.’ ‘We zullen geen interventie op het terrein doen, niet meer dan wat we in Irak hebben gedaan’, zei Hollande.

Afgelopen week verklaarde CD&V-voorzitter Wouter Beke dat hij vindt dat een militair ingrijpen in Syrië overwogen moet worden, om de vluchtelingencrisis ‘bij de wortel’ aan te pakken.’ Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) wil het voorstel van CD&V-voorzitter Wouter Beke zeker overwegen. Wel benadrukte hij dat er dan bijkomende investeringen nodig zijn. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content