Frankrijk leverde maanden geleden al wapens aan rebellen in Syrië

© Reuters

De Franse president François Hollande heeft gezegd dat Frankrijk maanden geleden al wapens leverde aan ‘gematigde’ rebellen in Syrië om hen te steunen in hun strijd tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Syrische ‘rebellengroepen’ hebben in hun strijd tegen de andere rebellenmilitie en terreurbeweging Islamitische Staat (IS) maanden geleden al wapens uit Frankrijk ontvangen. Dat heeft de Franse president Francois Hollande gezegd. Volgens hem ging het om leveringen aan ‘de enige Syriërs die aan de opbouw van een democratie’ werken, doorgaans ook de ‘gematigde rebellen’ genoemd.

Die gematigde rebellen kregen hun Franse wapens op het moment dat zij tegelijkertijd de regeringstroepen van president Bashar al-Assad en IS (toen nog ISIS) bestreden.

Hoeveel en welk type wapens de ‘democratisch georiënteerde rebellen’ uit Parijs ontvingen, verduidelijkte Hollande niet. Het sociaaldemocratische staatshoofd had de voorbije weken snelle wapenleveringen beloofd aan de Iraakse Koerden, die ook tegen IS-milities vechten. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content