De maatregel geldt in de eerste plaats voor Fransen en andere EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Britten of andere personen die in Frankrijk of in een ander EU-land wonen, mogen het Kanaal oversteken. Ook essentiële verplaatsingen worden toegelaten.

Een belangrijke voorwaarde is dat de reizigers minder dan 72 uur eerder een negatieve coronatest moeten hebben afgelegd. Niet enkel de PCR-test, maar ook de snelle antigeentest wordt aanvaard, op voorwaarde dat die test de nieuwe mutatie van het coronavirus kan detecteren.

Door de versoepeling kan het vliegverkeer tussen beide landen worden hervat en kunnen er weer veerboten uitvaren. Ook de Eurostar-treinen kunnen vanaf woensdagmorgen weer rijden, meldt de Franse minister van Verkeer Jean-Baptiste Djebbari op Twitter

. "De specifieke modaliteiten voor de hervatting van het goederenverkeer over de weg zullen de komende uren verduidelijkt worden", zo meldt het kabinet van de Franse premier nog.

De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus, die vooral in Engeland voorkomt.

Treinen van Eurostar rijden vanaf woensdag opnieuw

Omdat er onder bepaalde voorwaarden opnieuw kan gereisd worden van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) rijden de treinen van Eurostar vanaf woensdag opnieuw. Dat meldt Eurostar dinsdagavond op zijn website.

Voor de treinen van Londen naar Brussel gelden tussen 23 en 31 december nieuwe richtlijnen. Alleen Belgische onderdanen en ingezetenen mogen terugreizen naar België, enkele uitzonderingen daargelaten. Het is volgens Eurostar niet toegestaan om naar Brussel te reizen en dan een aansluiting te nemen naar een bestemming in Nederland, Duitsland of elke andere bestemming buiten België. Voor de Eurostar-ritten van Londen naar Nederland geldt dat alleen essentiële reizen zijn toegestaan naar Nederland.

Alle reizigers moeten een bewijs hebben van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur vóór de reis. Van Londen naar Parijs of Rijsel geldt het volgende: een negatieve PCR COVID-test is nodig om van het VK naar of via Frankrijk te reizen. Eurostar wijst erop dat de reizigers niet mogen reizen als ze geen negatieve PCR-COVID-19-test kunnen voorleggen die maximaal 72 uur voor het vertrek werd afgenomen.

Eurostar benadrukt ook nog dat de reizigers voor alle bestemmingen een uitgeprinte versie moeten voorleggen van de testresultaten.

Ook vrachtverkeer mag weer

De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat vrachtverkeer dat nu nog stil staat aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan. Dat meldt nieuwszender Sky News dinsdagavond. Voorwaarde daarbij is dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn. Meer dan 2.800 vrachtwagens staan momenteel geblokkeerd in Kent.

De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die vooral in Groot-Brittannië voorkomt.

De maatregel geldt in de eerste plaats voor Fransen en andere EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Britten of andere personen die in Frankrijk of in een ander EU-land wonen, mogen het Kanaal oversteken. Ook essentiële verplaatsingen worden toegelaten. Een belangrijke voorwaarde is dat de reizigers minder dan 72 uur eerder een negatieve coronatest moeten hebben afgelegd. Niet enkel de PCR-test, maar ook de snelle antigeentest wordt aanvaard, op voorwaarde dat die test de nieuwe mutatie van het coronavirus kan detecteren. Door de versoepeling kan het vliegverkeer tussen beide landen worden hervat en kunnen er weer veerboten uitvaren. Ook de Eurostar-treinen kunnen vanaf woensdagmorgen weer rijden, meldt de Franse minister van Verkeer Jean-Baptiste Djebbari op Twitter. "De specifieke modaliteiten voor de hervatting van het goederenverkeer over de weg zullen de komende uren verduidelijkt worden", zo meldt het kabinet van de Franse premier nog. De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus, die vooral in Engeland voorkomt. Omdat er onder bepaalde voorwaarden opnieuw kan gereisd worden van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) rijden de treinen van Eurostar vanaf woensdag opnieuw. Dat meldt Eurostar dinsdagavond op zijn website.Voor de treinen van Londen naar Brussel gelden tussen 23 en 31 december nieuwe richtlijnen. Alleen Belgische onderdanen en ingezetenen mogen terugreizen naar België, enkele uitzonderingen daargelaten. Het is volgens Eurostar niet toegestaan om naar Brussel te reizen en dan een aansluiting te nemen naar een bestemming in Nederland, Duitsland of elke andere bestemming buiten België. Voor de Eurostar-ritten van Londen naar Nederland geldt dat alleen essentiële reizen zijn toegestaan naar Nederland. Alle reizigers moeten een bewijs hebben van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur vóór de reis. Van Londen naar Parijs of Rijsel geldt het volgende: een negatieve PCR COVID-test is nodig om van het VK naar of via Frankrijk te reizen. Eurostar wijst erop dat de reizigers niet mogen reizen als ze geen negatieve PCR-COVID-19-test kunnen voorleggen die maximaal 72 uur voor het vertrek werd afgenomen. Eurostar benadrukt ook nog dat de reizigers voor alle bestemmingen een uitgeprinte versie moeten voorleggen van de testresultaten.De Britse en de Franse autoriteiten zijn overeengekomen dat vrachtverkeer dat nu nog stil staat aan de Britse zijde van het Kanaal Frankrijk weer in kan. Dat meldt nieuwszender Sky News dinsdagavond. Voorwaarde daarbij is dat er een sneltest bij de vrachtwagenchauffeurs wordt afgenomen, waarvan de uitslag negatief moet zijn. Meer dan 2.800 vrachtwagens staan momenteel geblokkeerd in Kent.De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die vooral in Groot-Brittannië voorkomt.