Frankrijk laat Noorse neonazi Vikernes vrij

Kristian Vikernes, een Noorse extremist en metalmuzikant, is weer vrijgelaten. De Franse autoriteiten hadden hem twee dagen eerder opgepakt omdat hij een terreuraanslag zou voorbereiden.

Vikernes werd in het verleden al veroordeeld voor moord en brandstichting in Noorwegen. Hij werd in 1994 veroordeeld tot 21 jaar cel voor de moord op een andere Noorse metalmuzikant. In 2009 kwam hij vervroegd vrij.

Breivik

De Franse Justitie moest donderdag toegeven dat er geen verdere aanwijzigingen zijn dat de Vikernes een aanslag wilde plegen. Dinsdag bestempelde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken de 40-jarige neonazi nog als een “mogelijk gevaar voor de maatschappij”. Hij werd ervan verdacht een grote terreurdaad voor te bereiden.

De politie kwam in actie toen de vrouw van Vikernes vier geweren had gekocht. In het verleden kreeg Vikernes ook een kopie van het manifest van Anders Breivik, die in 2011 in Noorwegen 77 mensen vermoordde.

Rassenhaat

Maar de ondervraging van Vikernes leverde niets op. Hij zal zich wel nog voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het aanzetten tot rassenhaat in zijn uitlatingen op het internet. Vikernes was actief onder het pseudoniem ‘Varg’. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content