Frankrijk investeert fors in materiaal tegen illegale migratie via Kanaal

Franse vlag

Frankrijk investeert fors in materiaal in de strijd tegen de illegale immigratie via het Kanaal, van het noorden van Frankrijk naar Groot-Brittannië. Er zijn meer dan honderd terreinvoertuigen en boten besteld, als onderdeel van een gemeenschappelijke operatie met Groot-Brittannië om de kuststrook van 130 kilometer beter te controleren. Dat maakte het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag in Parijs bekend.

De eerste twintig voertuigen zijn al aangekomen, de rest zal de politie volgend jaar krijgen. De aankoop is goed voor 11 miljoen euro. Het gaat om voertuigen met vierwielaandrijving en speciale bewakingstechnologie, maar ook om schijnwerpers, nachtkijkers en warmtecamera’s.

Al meer dan 25.700 migranten zijn dit jaar illegaal het Kanaal overgestoken, volgens het Britse nieuwsagentschap PA, dat zich baseert op data van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen al zaterdag ging het om 886 personen. Nu al hebben in 2021 drie keer meer mensen de illegale oversteek gemaakt dan vorig jaar, toen het om 8.417 mensen ging.

De Britse regering uitte al herhaaldelijk kritiek op Frankrijk omdat het land niet genoeg zou doen tegen de illegale oversteken. Parijs verwerpt die kritiek. De twee landen bereikten in juli een groot akkoord om greep te krijgen op het toenemende aantal migranten die in bootjes illegaal naar Groot-Brittannië reizen. Londen beloofde toen 62,7 miljoen euro om de Franse autoriteiten te steunen.

Partner Content