Evacuatie van Europeanen uit Soedan volop aan de gang

De evacuatie van Europeanen uit Soedan is volop aan de gang. Frankrijk heeft al een honderdtal  Fransen en mensen van andere nationaliteiten geëvacueerd en een honderdtal anderen zou eveneens zondag geëvacueerd worden, meldde het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. En ook Duitsland is met de evacuatie van zijn burgers gestart.

‘Een eerste vlucht heeft Khartoem verlaten en zou rond 18.00 uur aankomen in Djibouti’, een tweede is ‘al in de zone en zou om 17.30 vertrekken’, met elk zowat 100 personen aan boord, aldus de bronnen eerder op de dag. Ze benadrukken ook de ‘extreme complexiteit’ van de evacuatieoperaties, die nog één of twee dagen kunnen duren.

Militaire hulp

Verschillende landen waaronder België hebben aan Frankrijk hulp gevraagd bij de evacuaties. Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib tweette eerder op de dag dat ‘in Soedan in samenwerking met Frankrijk en Nederland verschillende operaties aan de gang zijn om Europese onderdanen, waaronder Belgen en rechthebbenden, zo snel mogelijk te evacueren’.

Volgens de Franse overheid vroegen ook Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Niger, Marokko, Egypte en Ethiopië hulp aan Parijs.

Duitsland liet zondag dan weer weten militaire transportvliegtuigen naar Soedan te hebben gestuurd voor evacuatiemissies. ‘Ons doel is om zoveel mogelijk onderdanen uit Khartoem te vliegen’, aldus het Duitse ministerie van Defensie. Indien mogelijk zullen ook andere EU-burgers worden meegenomen.

‘Complexe operatie’

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra liet zondag weten dat een eerste groep Nederlanders, een ‘handvol’ mensen, aan boord van een Frans vliegtuig is vertrokken. Hij spreekt over een ‘zeer complexe operatie’ die Nederland samen met de Fransen en de Duitsers uitvoert en ook enkele andere landen. ‘We hebben afgesproken dat we elkaars landgenoten meenemen.’ Een aantal Nederlanders gaat ook mee met een VN-konvooi, aldus de minister.

Eerder zondag lieten het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten weten dat ze de evacuatie van hun diplomatiek personeel hadden voltooid. Beide landen zoeken nog wel naar manieren om ook andere landgenoten Soedan uit te krijgen. Saoedi-Arabië was zaterdag het eerste land dat erin slaagde buitenlanders te helpen vertrekken.

Partner Content