De Franse president Nicolas Sarkozy heeft donderdag in de Rwandese hoofdstad Kigali erkend dat Frankrijk en de internationale gemeenschap fouten hebben gemaakt tijdens de genocide in Rwanda.

Sarkozy bracht een bezoek aan Rwanda in een poging om de bilaterale relaties tussen beide landen te herstellen.

De verstandhouding tussen Frankrijk en Rwanda verslechterde na de Rwandese genocide in 1994.

De twee landen verbraken in 2006 alle diplomatieke banden toen een Franse rechter de Rwandese president Paul Kagame ervan beschuldigde de aanzet tot de genocide te hebben gegeven door het vliegtuig van de toenmalige president Juvenal Habyarimana neer te schieten.

Rwanda wordt Engelstalig

Beide naties herstelden hun diplomatieke banden in november van vorig jaar, maar de relaties blijven gespannen. Zo heeft Rwanda haar officiële taal veranderd van het Frans in het Engels.

Sarkozy bracht een bezoek aan een memoriaal voor de slachtoffers van de genocide, tijdens dewelke zowat 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven zijn gekomen.

Tijdens een persconferentie met Kagame sprak Sarkozy zijn spijt uit over een reeks gebeurtenissen die geleid hebben tot de genocide.

Hij noemde wat er gebeurd is onaanvaardbaar. Volgens de Franse president moet de internationale gemeenschap zich bezinnen over de fouten die haar hebben belet de genocide te stoppen.

Hij zei dat Frankrijk ernstige inschattingsfouten heeft gemaakt. Een echte verontschuldiging kwam er niet.

Maar Sarkozy sprak over 'een soort blindheid' die het land verhinderd heeft het genocidair aspect te zien 'van de regering van de president die om het leven werd gebracht'.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft donderdag in de Rwandese hoofdstad Kigali erkend dat Frankrijk en de internationale gemeenschap fouten hebben gemaakt tijdens de genocide in Rwanda.Sarkozy bracht een bezoek aan Rwanda in een poging om de bilaterale relaties tussen beide landen te herstellen.De verstandhouding tussen Frankrijk en Rwanda verslechterde na de Rwandese genocide in 1994. De twee landen verbraken in 2006 alle diplomatieke banden toen een Franse rechter de Rwandese president Paul Kagame ervan beschuldigde de aanzet tot de genocide te hebben gegeven door het vliegtuig van de toenmalige president Juvenal Habyarimana neer te schieten.Rwanda wordt Engelstalig Beide naties herstelden hun diplomatieke banden in november van vorig jaar, maar de relaties blijven gespannen. Zo heeft Rwanda haar officiële taal veranderd van het Frans in het Engels.Sarkozy bracht een bezoek aan een memoriaal voor de slachtoffers van de genocide, tijdens dewelke zowat 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven zijn gekomen.Tijdens een persconferentie met Kagame sprak Sarkozy zijn spijt uit over een reeks gebeurtenissen die geleid hebben tot de genocide.Hij noemde wat er gebeurd is onaanvaardbaar. Volgens de Franse president moet de internationale gemeenschap zich bezinnen over de fouten die haar hebben belet de genocide te stoppen.Hij zei dat Frankrijk ernstige inschattingsfouten heeft gemaakt. Een echte verontschuldiging kwam er niet.Maar Sarkozy sprak over 'een soort blindheid' die het land verhinderd heeft het genocidair aspect te zien 'van de regering van de president die om het leven werd gebracht'.