Het akkoord met Algerije werd op 8 oktober ondertekend. De inhoud werd maandag bekendgemaakt door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

De Algerijnse imams moeten zich onmiddellijk aan een universiteit inschrijven voor een cursus 'laïcité', dat is een speciale cursus die aan 13 universiteiten wordt gedoceerd, en die religieuzen onderricht geeft over de plaats van religie in de lekenstaat, over fundamentele vrijheden, de verhouding tussen religieuze vrijheid en andere vrijheden, het belang van vrijheid van meningsuiting en van de gelijkberichtiging tussen man en vrouw. De cursussen zijn bedoeld, zegt de minister, voor alle religies, "Ik zou willen dat ze binnen het jaar hun diploma behalen".

'Waarborg'

Er zijn volgens de minister onderhandelingen aan de gang met Turkije en Marokko over een gelijkaardige verplichting.

Het diploma, zegt Cazeneuve, "waarborgt de goede integratie. Als ze de regels kennen die gepaard gaan met de uitoefening van cultussen in Frankrijk, zullen ze beter in staat zijn, als ze vragen van gelovigen krijgen, een antwoord aan te brengen dat in overeenstemming is met de Franse samenleving".

(Belga/RR)

Het akkoord met Algerije werd op 8 oktober ondertekend. De inhoud werd maandag bekendgemaakt door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De Algerijnse imams moeten zich onmiddellijk aan een universiteit inschrijven voor een cursus 'laïcité', dat is een speciale cursus die aan 13 universiteiten wordt gedoceerd, en die religieuzen onderricht geeft over de plaats van religie in de lekenstaat, over fundamentele vrijheden, de verhouding tussen religieuze vrijheid en andere vrijheden, het belang van vrijheid van meningsuiting en van de gelijkberichtiging tussen man en vrouw. De cursussen zijn bedoeld, zegt de minister, voor alle religies, "Ik zou willen dat ze binnen het jaar hun diploma behalen".Er zijn volgens de minister onderhandelingen aan de gang met Turkije en Marokko over een gelijkaardige verplichting.Het diploma, zegt Cazeneuve, "waarborgt de goede integratie. Als ze de regels kennen die gepaard gaan met de uitoefening van cultussen in Frankrijk, zullen ze beter in staat zijn, als ze vragen van gelovigen krijgen, een antwoord aan te brengen dat in overeenstemming is met de Franse samenleving".(Belga/RR)