Frankrijk: 37.000 betogen tegen extreemrechts

Manifestanten in Parijs

In meer dan 140 steden in Frankrijk hebben zaterdag tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de volgens hen groeiende invloed van extreemrechts. Achter de ‘Mars van de Vrijheden’ zaten socialistische en communistische partijen en meer dan 100 vakbonden, milieuorganisaties en andere verenigingen.

Volgens de autoriteiten waren er bij 119 bijeenkomsten meer dan 37.000 betogers, van wie 9000 in de hoofdstad Parijs. De organisatoren telden er 150.000, bijna de helft in Parijs. Daar kreeg de leider van de linkse partij La France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, meel in zijn gezicht gegooid. Daarvoor is een verdachte aangehouden.

Eerder deze week kreeg de Franse president Emmanuel Macron een klap in zijn gezicht bij een werkbezoek in het zuiden van het land.

Een klein jaar voor de presidentsverkiezingen en na lange tijd van coronabeperkingen richt links Frankrijk zijn pijlen op extreemrechtse ideeën die ook bij de politieke elite ingang zouden vinden. Zo wordt Macron er door sommigen van beschuldigd dat hij zijn belangrijkste tegenstrever Marine Le Pen en haar partij Rassemblement national het gras voor de voeten wil wegmaaien door stevige taal tegen de islam te bezigen.

Partner Content