François Hollande wil economische regering voor eurozone

© Reuters

De Franse president François Hollande wil dat de eurozone een regering krijgt met een eigen president. De regering zou moeten toezien op harmonie en sociaal beleid binnen de eurozone.

Dat zei de socialistische president donderdag bij de persconferentie precies een jaar na zijn inauguratie. Een regering voor de eurozone zou de economische ongelijkheden en verschillen in belastingsystemen moeten wegpoetsen.

Vier aanbevelingen

Hollande kwam met vier aanbevelingen voor de Europese Unie. Naast de ‘euroregering’ wil de socialist 6 miljard euro investeren in jongeren, een energieplatform oprichten en geld vrijmaken voor een integratieplan.

Over zijn eigen bewindsperiode zei Hollande tevreden te zijn: “We hebben ons al ingezet om de grootste hervormingen te bewerkstelligen.” Hollande zei ‘budgettaire soberheid’ te combineren met het behouden van sociale waarden en het herstellen van onrecht.

Onpopulair

Franse kiezers zien het anders. Geen president was na een jaar regeren zo onpopulair als Hollande. “Ik ben hier niet om populair te zijn”, zei de president. “Het gaat erom dat de juiste beslissingen worden genomen.”

Het is nu aan de Franse president om zijn Duitse collega van die woorden te overtuigen, want Bondskanselier Angela Merkel heeft nog altijd haar bedenkingen bij de Franse wil om te bezuinigen.(Elsevier/Servaas Van der Laan/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content