François Hollande: ‘6 doden en 22 gewonden’ bij treinongeluk Brétigny

© Twitter

Het treinongeval nabij Parijs kostte aan zes mensen het leven en heeft er 22 verwond, zo citeren Franse media de Franse president François Hollande bij een bezoek aan de plaats van het ongeval.

Het treinongeval nabij Parijs heeft aan zes mensen het leven gekost en heeft er 22 verwond, zo heeft volgens Franse media de Franse president François Hollande bij een bezoek aan de plaats van het ongeval gezegd. Het staatshoofd heeft zijn “solidariteit” met de families van de slachtoffers uitgedrukt en de inzet van de hulpdiensten bewierookt. Hollande kondigde drie onderzoeken aan om te kunnen begrijpen wat er precies is gebeurd: één van de politie, één van het ministerie van Verkeer en één van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Hij zei ook dat het treinverkeer in Brétigny drie dagen onderbroken zal zijn.

Uit politiebron verluidde dat trein Teoz Parijs-Limoges 3657 aan grote snelheid het station is binnengereden en om een nog ongekende oorzaak in tweeën is gesplitst. Een deel van de trein bleef rijden, een ander deel kiepte om op het perron. Volgens Le Parisien zijn de vier laatste van de zeven wagons omgekiept. Er waren 370 mensen aan boord van de trein. Hulpverleners proberen mensen uit de wagons te bevrijden.

Guillaume Pépy, het hoofd van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, gewaagde tegenover nieuwszender BFMTV van een “spoorwegramp”. Hij zei volgens Le Parisien niet de oorzaak te kennen, maar wist dat de trein in het station is ontspoord. Het betrof eerst de wagons 3 en 4, waarop ook de vier andere rijtuigen ontspoorden.

‘Geen snelheidsprobleem’

Tegenover het Franse persbureau AFP zei een bron binnen de SNCF dat er geen botsing is geweest en dat er “geen snelheidsprobleem” was. Tegenover BFMTV zei voorzitter Jean-Paul Huchon van de regio Ile-de-France dat er niet alleen slachtoffers in de trein waren maar ook op het perron. Hij voegde eraan toe dat geplande werken aan de wissels nog niet waren begonnen.

Er wordt een groene telefoonlijn geopend voor de families van slachtoffers. Volgens burgemeester Bernard Decaux van Brétigny zijn drie wagons in elkaar verstrengeld geraakt en is een vierde omgekiept. De balans riskeert “zeer zwaar” te zijn, zo zei hij tegenover nieuwszender LCI. Het parket van Evry stelt een onderzoek in.

Luidens Le Parisien zijn twee mensen opgepakt omdat zij gsm’s van hulpverleners hadden gestolen.

Treinpersoneel voorkwam bijkomende aanrijding Het personeel aan boord van de trein heeft weten te verhinderen dat het tot een aanrijding kwam met een tweede, aankomende trein. Dat heeft de Franse minister van Transport Frederic Cuvillier gezegd op de plaats van het ongeval. De trein reed aan een snelheid van 137 km/u, onder de maximaal toegelaten snelheid op dat deel van het spoor, toen hij ontspoorde aan een wissel op 200 meter voor het station van Bretigny-sur-Orge. Onderhoudswerken aan een anders spoor bij het station kunnen het ongeval niet veroorzaakt hebben, aldus de minister.

Geen vertraging voor Thalys

Het treinongeval heeft geen vertraging veroorzaakt in het Thalys-verkeer, zo heeft Patrica Baars woordvoerster van de hogesnelheidsdienst tussen Parijs, Brussel en Amsterdam, aan Belga gemeld. De Thalys stopt in Paris-Nord, preciseerde Baars. Het ongeval gebeurde in Brétigny-sur-Orge, ten zuiden van Parijs. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content