De Franse rechts-conservatieve politicus François Fillon zegt na veertig jaar de politiek vaarwel. Dat werd vandaag meegedeeld door zijn vriend Bruno Retailleau, partijgenoot van Fillon bij Les Républicains.

De 63-jarige ex-kandidaat voor het presidentschap gaat het proberen waar te maken in de financiële wereld. Op 1 september treedt Fillon toe tot investeringsgroep Tikehau Capital.

Justitie

Fillon blijft intussen wel in het vizier van Justitie. Hij zal nog steeds aan de rechter moeten uitleggen dat hij zijn vrouw en kinderen geen fictief werk heeft bezorgd.

Die beschuldiging zorgde er mede voor dat Fillon in mei in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen roemloos ten onder ging.

Private sector

De jongste tijd maken wel meer Franse politici gebruik van de draaideur tussen politiek en de private sector. Zo is de rechtse oud-president Nicolas Sarkozy (2007-2012) enkele maanden geleden lid geworden van de bestuursraad van hotelketen Accor. Sarko heeft evenwel nog geen officieel afscheid genomen van de politiek. Onder Sarko was Fillon vijf jaar premier.

Oud-president François Hollande, een socialist, blijft wel politiek actief, ook al eindigde zijn verblijf in het Elysée op ontstellend zwakke populariteitscijfers.

De Franse rechts-conservatieve politicus François Fillon zegt na veertig jaar de politiek vaarwel. Dat werd vandaag meegedeeld door zijn vriend Bruno Retailleau, partijgenoot van Fillon bij Les Républicains. De 63-jarige ex-kandidaat voor het presidentschap gaat het proberen waar te maken in de financiële wereld. Op 1 september treedt Fillon toe tot investeringsgroep Tikehau Capital.Fillon blijft intussen wel in het vizier van Justitie. Hij zal nog steeds aan de rechter moeten uitleggen dat hij zijn vrouw en kinderen geen fictief werk heeft bezorgd. Die beschuldiging zorgde er mede voor dat Fillon in mei in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen roemloos ten onder ging.De jongste tijd maken wel meer Franse politici gebruik van de draaideur tussen politiek en de private sector. Zo is de rechtse oud-president Nicolas Sarkozy (2007-2012) enkele maanden geleden lid geworden van de bestuursraad van hotelketen Accor. Sarko heeft evenwel nog geen officieel afscheid genomen van de politiek. Onder Sarko was Fillon vijf jaar premier. Oud-president François Hollande, een socialist, blijft wel politiek actief, ook al eindigde zijn verblijf in het Elysée op ontstellend zwakke populariteitscijfers.