Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De vergadering moest de afspraken concretiseren die de Europese staatshoofden en regeringsleiders twee weken geleden maakten. De EU kwam toen overeen om de komende twee jaar 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen op te vangen die vanuit Italië en Griekenland doorgestuurd worden.

De Europese Commissie had een bindende verdeelsleutel voorgesteld, maar vooral de Baltische staten en enkele Oost-Europese landen zagen dat niet zitten en dus werd beslist op vrijwillige basis de opvang te organiseren.

Donderdag probeerden de bevoegde ministers zon' vrijwillig akkoord technisch uit te werken. Dat is voorlopig niet gelukt, zegt staatssecretaris Francken. Alles samengeteld zijn de lidstaten voorlopig slechts bereid 28.910 vluchtelingen op te nemen. Dat is een pak minder dan de vooropgestelde 40.000.

'Ogen niet sluiten'

"België wil 1.364 mensen opvangen, maar sommige landen doen niets of bijna niets", hekelt Francken. Volgens een Europese bron zouden onder meer Spanje, Hongarije en Oostenrijk nog over de brug moeten komen. Voor de vergadering verklaarde Duitsland zich bereid 8.000 Syriërs en Eritreeërs op te vangen, maar het wil zich alleen zover wagen als ook de andere landen extra inspanningen doen. Tsjechië zou, bij wijze van "eenmalige solidariteitsactie", 1.500 asielzoekers willen opvangen. De gedane engagementen laten voorlopig dus niet toe dat er 40.000 mensen worden opgevangen.

Op 20 juli praten de ministers verder. "Er móét een akkoord uit de bus komen", zegt Francken. "Ik ben er ook van overtuigd dat het gaat lukken. We zitten met een mondiale vluchtelingencrisis, daarvoor kunnen we onze ogen niet sluiten."

Opt-out

Er werd donderdag wel een akkoord bereikt over de hervestiging van 20.000 andere vluchtelingen die zich in kampen buiten de EU bevinden. De lidstaten zouden zelfs bereid zijn enkele duizenden mensen meer op te nemen. België wil 1.100 vluchtelingen naar hier halen: 550 dit jaar en 550 in 2016.

Aan de spreiding van vluchtelingen die via Italië en Griekenland Europa binnenkomen en asiel willen aanvragen, nemen niet alle lidstaten deel. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland hebben een zogenaamde opt-out, Hongarije zou eventueel een vrijstelling krijgen omdat het zelf met een toevloed van vluchtelingen kampt. Ook over dat laatste punt werd donderdag gediscussieerd maar nog geen beslissing genomen.

(Belga/RR)

Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).De vergadering moest de afspraken concretiseren die de Europese staatshoofden en regeringsleiders twee weken geleden maakten. De EU kwam toen overeen om de komende twee jaar 40.000 Syrische en Eritrese vluchtelingen op te vangen die vanuit Italië en Griekenland doorgestuurd worden.De Europese Commissie had een bindende verdeelsleutel voorgesteld, maar vooral de Baltische staten en enkele Oost-Europese landen zagen dat niet zitten en dus werd beslist op vrijwillige basis de opvang te organiseren. Donderdag probeerden de bevoegde ministers zon' vrijwillig akkoord technisch uit te werken. Dat is voorlopig niet gelukt, zegt staatssecretaris Francken. Alles samengeteld zijn de lidstaten voorlopig slechts bereid 28.910 vluchtelingen op te nemen. Dat is een pak minder dan de vooropgestelde 40.000. "België wil 1.364 mensen opvangen, maar sommige landen doen niets of bijna niets", hekelt Francken. Volgens een Europese bron zouden onder meer Spanje, Hongarije en Oostenrijk nog over de brug moeten komen. Voor de vergadering verklaarde Duitsland zich bereid 8.000 Syriërs en Eritreeërs op te vangen, maar het wil zich alleen zover wagen als ook de andere landen extra inspanningen doen. Tsjechië zou, bij wijze van "eenmalige solidariteitsactie", 1.500 asielzoekers willen opvangen. De gedane engagementen laten voorlopig dus niet toe dat er 40.000 mensen worden opgevangen. Op 20 juli praten de ministers verder. "Er móét een akkoord uit de bus komen", zegt Francken. "Ik ben er ook van overtuigd dat het gaat lukken. We zitten met een mondiale vluchtelingencrisis, daarvoor kunnen we onze ogen niet sluiten." Er werd donderdag wel een akkoord bereikt over de hervestiging van 20.000 andere vluchtelingen die zich in kampen buiten de EU bevinden. De lidstaten zouden zelfs bereid zijn enkele duizenden mensen meer op te nemen. België wil 1.100 vluchtelingen naar hier halen: 550 dit jaar en 550 in 2016. Aan de spreiding van vluchtelingen die via Italië en Griekenland Europa binnenkomen en asiel willen aanvragen, nemen niet alle lidstaten deel. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Ierland hebben een zogenaamde opt-out, Hongarije zou eventueel een vrijstelling krijgen omdat het zelf met een toevloed van vluchtelingen kampt. Ook over dat laatste punt werd donderdag gediscussieerd maar nog geen beslissing genomen.(Belga/RR)