'We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren', zei hij volgens Het Nieuwsblad op Zondag op het congres van Forum voor Democratie, de rechts-populistische partij van Thierry Baudet. Daarmee vergroot Francken nog eens de kloof met de andere partijen, schrijft de krant.

'Soevereiniteit is vandaag een cruciaal begrip', zei Francken in zijn korte toespraak. Net als in zijn lezingen in de Vlaamse culturele centra schetste hij hoe 'onze geliefde ngo's', 'activistische rechters' en 'internationale bureaucraten' het via rechtspraak en verdragen steeds moeilijker maken om een migratiebeleid te voeren, om bijvoorbeeld geredde bootvluchtelingen terug naar de Afrikaanse kust te brengen.

'Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen', zei Francken. 'We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren. We hebben mensen als Thierry Baudet en Derk Jan Eppink (Europees Parlementslid van FVD) nodig om daar een streep te trekken.'

'Onwijs'

N-VA is één van de tien partijen die met informateur Paul Magnette aan tafel zitten om een nieuwe regering te vormen. Die nieuwe regering zou in principe het VN-Migratiepact, dat ons land heeft ondertekend, moeten uitvoeren.

Koen Geens (CD&V) zei in VTM Nieuws dat 'zowel de inhoud als de timing' van de toespraak 'niet met wijsheid gekozen' zijn. 'Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden', aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich 'onwijs' had uitgesproken, 'zoals wel meer gebeurt'.

Voor Open VLD-minister Maggie De Block trekt Theo Francken, haar voorganger op Asiel en Migratie, met zijn uitspraken de rechtstaat in twijfel. 'Hij gaat de onderhandelingen - over de vorming van een nieuwe federale regering, red. - zeker niet faciliteren', zei ze op VTM Nieuws.

'We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren', zei hij volgens Het Nieuwsblad op Zondag op het congres van Forum voor Democratie, de rechts-populistische partij van Thierry Baudet. Daarmee vergroot Francken nog eens de kloof met de andere partijen, schrijft de krant.'Soevereiniteit is vandaag een cruciaal begrip', zei Francken in zijn korte toespraak. Net als in zijn lezingen in de Vlaamse culturele centra schetste hij hoe 'onze geliefde ngo's', 'activistische rechters' en 'internationale bureaucraten' het via rechtspraak en verdragen steeds moeilijker maken om een migratiebeleid te voeren, om bijvoorbeeld geredde bootvluchtelingen terug naar de Afrikaanse kust te brengen. 'Het Marrakesh-pact is een nieuwe aanslag op onze soevereiniteit, met de Verenigde Naties die zullen controleren of we het pact volgen', zei Francken. 'We moeten de activistische rechters stoppen en het Marrakesh-pact niet uitvoeren. We hebben mensen als Thierry Baudet en Derk Jan Eppink (Europees Parlementslid van FVD) nodig om daar een streep te trekken.' N-VA is één van de tien partijen die met informateur Paul Magnette aan tafel zitten om een nieuwe regering te vormen. Die nieuwe regering zou in principe het VN-Migratiepact, dat ons land heeft ondertekend, moeten uitvoeren. Koen Geens (CD&V) zei in VTM Nieuws dat 'zowel de inhoud als de timing' van de toespraak 'niet met wijsheid gekozen' zijn. 'Marrakesh was een moeilijk punt voor de regering en ik hoop dat het niet de reden wordt voor N-VA om niet tot de nieuwe federale regering toe te treden', aldus Geens, die herhaalde dat Francken zich 'onwijs' had uitgesproken, 'zoals wel meer gebeurt'.Voor Open VLD-minister Maggie De Block trekt Theo Francken, haar voorganger op Asiel en Migratie, met zijn uitspraken de rechtstaat in twijfel. 'Hij gaat de onderhandelingen - over de vorming van een nieuwe federale regering, red. - zeker niet faciliteren', zei ze op VTM Nieuws.