Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) staat niet achter het Nederlandse voorstel om de grondwet te vertalen. "In België ligt deze maatregel niet op tafel en dat is ook niet de bedoeling. Het is geen goed idee om de grondwet aan te bieden in het Arabisch, want taal vormt een belangrijk element van de integratie van vluchtelingen," zegt zijn kabinet.

In Nederland wordt de tekst in het Arabisch aan de gemeenten gestuurd, die hem kunnen printen en uitdelen aan vluchtelingen in de opvang. Dat kondigde de Nederlandse minister van Binnelandse Zaken, Ronald Plasterk, gisteren aan.

Basisregels

Hoofdstuk 1 van de grondwet is als eerste vertaald en wordt komende week al aan de gemeenten verstrekt. Begin november is de hele vertaling in het Arabisch beschikbaar.Volgens Plasterk is het van belang om vluchtelingen kennis te laten maken met onze grondwet.

'Deze mensen komen in een voor hun onbekend land. Ik vind het goed om hen in hun eigen taal voor te lichten over de basisregels van onze samenleving. In onze grondwet staat bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, dat mensen van verschillende seksuele geaardheid in vrijheid naast elkaar kunnen leven en dat eenieder de vrijheid heeft zijn eigen geloof te belijden.'

Duitsland

De Nederlandse grondwet was al vertaald en beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.

Begin oktober raakte al bekend dat ook Duitsland de eerste 20 artikels uit de grondwet in het Arabisch vertaalde. Tienduizend kopieën werden daar naar registratiecentra gestuurd om ze uit te delen aan vluchtelingen. (Belga/KVDA)

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) staat niet achter het Nederlandse voorstel om de grondwet te vertalen. "In België ligt deze maatregel niet op tafel en dat is ook niet de bedoeling. Het is geen goed idee om de grondwet aan te bieden in het Arabisch, want taal vormt een belangrijk element van de integratie van vluchtelingen," zegt zijn kabinet.In Nederland wordt de tekst in het Arabisch aan de gemeenten gestuurd, die hem kunnen printen en uitdelen aan vluchtelingen in de opvang. Dat kondigde de Nederlandse minister van Binnelandse Zaken, Ronald Plasterk, gisteren aan.Hoofdstuk 1 van de grondwet is als eerste vertaald en wordt komende week al aan de gemeenten verstrekt. Begin november is de hele vertaling in het Arabisch beschikbaar.Volgens Plasterk is het van belang om vluchtelingen kennis te laten maken met onze grondwet. 'Deze mensen komen in een voor hun onbekend land. Ik vind het goed om hen in hun eigen taal voor te lichten over de basisregels van onze samenleving. In onze grondwet staat bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, dat mensen van verschillende seksuele geaardheid in vrijheid naast elkaar kunnen leven en dat eenieder de vrijheid heeft zijn eigen geloof te belijden.'De Nederlandse grondwet was al vertaald en beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.Begin oktober raakte al bekend dat ook Duitsland de eerste 20 artikels uit de grondwet in het Arabisch vertaalde. Tienduizend kopieën werden daar naar registratiecentra gestuurd om ze uit te delen aan vluchtelingen. (Belga/KVDA)