Florida zet zich schrap voor orkaan Matthew - ook noodtoestand in South Carolina en Georgia: 'Deze storm zal je doden' (video)

07/10/16 om 00:34 - Bijgewerkt om 10:16

Orkaan Matthew zal volgens het National Hurricane Centre de komende uren op volle kracht aan land gaan in de Amerikaanse staat Florida. President Obama roept ook de noodtoestand uit in South Carolina en Georgia. Miljoenen mensen mensen hebben hun huis verlaten. Volgens experts gaat het om mogelijk de zwaarste storm die dit gebied de voorbije 24 jaar heeft getroffen.

Florida zet zich schrap voor orkaan Matthew: 'Deze storm zal je doden' (video)

Beginnende storm in Jacksonville, Florida © AFP

Het oog van de 'extreem gevaarlijke' storm zou de oostkust van Florida treffen. Volgens het NHC zal de storm 'mogelijk desastreuze gevolgen' hebben voor de zuidoostelijke staten in de VS. De gouverneur van Florida Rick Scott heeft miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen, en waarschuwde dat de orkaan mogelijk stroomonderbrekingen kan veroorzaken die dagen kunnen duren. Scott heeft 3.500 leden van de National Guard ontplooid om te helpen met de evacuatie. 'Neem geen risico's, vertrek nu'. Dat was de boodschap die Scott verspreidde via Twitter. 'Deze storm zal je doden', voegde hij daar later aan toe.

Voor ongeveer 1,5 miljoen mensen gaat het om verplichte evacuatie, maar op vele plaatsen zijn bewoners niet geneigd hun huis te verlaten, ondanks de nadrukkelijke waarschuwingen. In opvangcentra verschijnen minder mensen dan verwacht.

Gemist

Miami, met 400.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Florida, wordt grotendeels gespaard door Matthew omdat de storm iets noordelijker aan land komt. De bevolking, voorbereid op een ramp zoals orkaan Andrew in 1992, haalt opgelucht adem.

De hoger gelegen plaatsen, zoals Port Saint Lucie, Palm Bay en Daytona Beach komen er wellicht minder gemakkelijk vanaf. De weerdiensten verwachten dat het hoogtepunt van de storm daar omstreeks 3 uur lokale tijd (9 uur Belgische tijd) zal plaatsvinden. In Daytona Beach, geldt vanaf middernacht (6 uur Belgische tijd) een avondklok. Die geldt tot zaterdag 13 uur Belgische tijd.

Verwacht wordt dat de storm via de kust van Florida richting Georgia en South Carolina zal trekken, om daarna weer in de richting van de zee te gaan.

Via verschillende livestreams is de doortocht van Matthew langs Florida rechtstreeks te volgen:

Honderden doden

Nadat hij eerder de noodtoestand uitriep voor Florida heeft de Amerikaanse president Barack Obama dat nu ook gedaan voor de staten South Carolina en Georgia.

Gouverneur Nikki Haley heeft inwoners in verschillende gevarenzones via Twitter opgeroepen om hun woningen te verlaten. De gouverneur van Georgia, Nathan Deal, heeft de evacuatie van zes kuststeden opgelegd.

Heel veel bronnen sturen waarschuwingen uit, onder meer de Weather Channel-veteraan Bryan Norcross, die de televisiekijkers waarschuwde dat ze het gevaar van Matthew niet mogen onderschatten. "Ga er niet van uit dat je zult overleven als je thuis blijft. Er zal enorme schade zijn en waarschijnlijk een zeer pijnlijk verlies van mensenlevens. Op basis van alles wat we weten, zal Matthew de geschiedenisboeken ingaan." Volgens experts wordt Matthew mogelijk de zwaarste storm in Florida sinds door de storm Andrew 24 jaar geleden 65 mensen om het leven kwamen.

Volgens het Amerikaanse NBC News kunnen ongeveer 11 miljoen mensen in Florida getroffen worden door Matthew, en kan de schade die de orkaan veroorzaakt in Florida, Georgia en South Carolina oplopen tot 200 miljard dollar (180 miljard euro).

Door orkaan Matthew zijn in de Caraïben al honderden doden gevallen. De meeste slachtoffers vielen in Haïti. Daar is in Jérémie, de hoofdstad van het departement Grand'Anse met 30.000 inwoners, 80 procent van de gebouwen vernield, meldt de ngo Care op Twitter.

(Belga/RR/KVDA)

Onze partners