Florida bespreekt regels voor zombie-apocalyps

Schieten op zombies is binnenkort mogelijk legaal in Florida. © Getty Images/iStockphoto
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In geval van een zombie-invasie mogen de inwoners van Florida met vuurwapens de straat op, zelfs zonder vergunning. Dat wil een voorstel dat dezer dagen ernstig besproken wordt in die Amerikaanse staat.

Het zombie-amendement werd ingediend door Dwight Bullard, een Democraat. Hij wil er een Republikeins wetsvoorstel mee aanvullen dat de ingezetenen van de subtropische staat toelaat om in geval van natuurramp de straat op te gaan met een verborgen vuurwapen, zelfs als ze daar geen vergunning voor hebben.

In Florida kent men wat van natuurrampen. Er is in de VS geen staat die vaker getroffen wordt door orkanen. Bullard vindt echter dat er ook rekening moet gehouden worden met andere noodsituaties, zoals een invasie door de levende doden.

Crisis + vuurwapens = een hoop doden

Bullard gelooft natuurlijk niet écht in zombies. Hij diende zijn amendement in om er de aandacht op te vestigen dat het Republikeinse staatsbestuur volgens hem te veel de teugels viert wat betreft regels voor wapenbezit. De Republikeinse wettekst wordt gesteund door de National Rifle Association (NRA), de grootste pro-vuurwapenlobbygroep in de VS en vanouds voorstander van steeds laksere wapenwetten.

In Florida moet je, voor je een vergunning krijgt om een verborgen wapen te dragen, bewijs voorleggen dat je getraind bent om met dat wapen om te gaan, samen met het lokale equivalent van een bewijs van goed gedrag en zeden. Als de boel in puin ligt na een natuurramp, zou die regel echter komen te vervallen.

Dat is geen goed idee, vindt Bullard. “Crisis + vuurwapens = een hoop doden”, schrijft hij op Twitter.

Dodelijk geweld

De staat Florida kwam de laatste paar jaar een aantal keer in het nieuws door incidenten met vuurwapens. Controversieel is de zogenaamde ‘stand your ground’-wet die mensen toelaat om dodelijk geweld te gebruiken als ze zich zelfs maar bedreigd voélen, zonder hen te verplichten om te vluchten als dat kan.

Critici zeggen dat die wet ervoor zorgt dat mensen veel te snel gaan schieten. Ze halen dan bijvoorbeeld het geval aan van

Trayvon Martin, de ongewapende zwarte tiener die in 2012 werd doodgeschoten door de zelfverklaarde buurtwachter George Zimmerman.

Dat is lang geen alleenstaand geval In Florida. In januari schoot een gepensioneerde politieagent een man dood omdat hij zat te sms’en in de bioscoop. In februari werd een man veroordeeld die in 2012 een tiener had doodgeschoten omdat hij vond dat diens rapmuziek te luid stond in de wagen.

Het amendement van Dwight Bullard zal het wellicht niet halen in het deelstaatsparlement. Iedereen weet overigens dat het een slecht idee is om vuurwapens te gebruiken tijdens een zombie-aanval: het geluid van de schoten trekt de zombies aan.

Partner Content