Fiscal cliff: Ook Huis van Afgevaardigden stemt over akkoord

© Reuters

Nadat de Amerikaanse Senaat ingestemd heeft met een akkoord over de staatsfinanciën, zal ook het Huis van Afgevaardigden stemmen over het begrotingsakkoord.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komt dinsdag om 18.00 uur (Belgische tijd) samen om te stemmen over het begrotingsakkoord. Afgelopen nacht stemde de Senaat al in met het akkoord

over de Amerikaanse staatsfinanciën.

De verwachting is dat het Huis van Afgevaardigden ook zal instemmen met de begrotingsmaatregelen. De Republikein John Boehner, die voorzitter is van het Huis van Afgevaardigden, zei al dat het Huis de
deal “zal overwegen” als ook de Senaat akkoord is. De Amerikaanse president Barack Obama riep het Huis van Afgevaardigden op zo snel mogelijk in te stemmen met het akkoord. Hij zei dat dat “de juiste keuze zou zijn voor het land”.

De senatoren stemden ongeveer twee uur na het aflopen van de deadline – op 31 december om middernacht – over het akkoord. Door die overschrijding van de deadline treden nu automatisch bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen met een omvang van 600 miljard dollar in werking, maar er is nog tijd om de zogenoemde fiscal cliff, die de economie enorme schade zou berokkenen, af te wenden. De financiële markten en bedrijven liggen stil vanwege Nieuwjaar en het Amerikaanse Congres kan de maatregelen die in werking treden, nog ongedaan maken. Het Congres heeft 16 maanden de tijd gehad om de ‘fiscal cliff’ te vermijden.

De Amerikaanse president Barack Obama had eerder gezegd dat een akkoord dat de fiscal cliff moet afwenden in zicht was. Obama zei toen dat het akkoord niet zo allesomvattend zal zijn als hij had gehoopt. Het is het begin van een oplossing voor de Amerikaanse budgettaire problemen, maar meer stappen zijn hierna nodig, aldus de president.

Eerste belastingverhoging hoge inkomens sinds Bill Clinton

Met het nu bereikte compromis komt er onder meer twee maanden uitstel van automatische besparingsmaatregelen die op 1 januari in werking zouden treden. Gezinnen met een inkomen van boven de 50.000 dollar gaan meer belasting betalen. Dat betekent dat de hoge inkomens voor het eerst sinds het tijdperk van president Bill Clinton weer meer belasting gaan betalen, namelijk 39,6 procent.

VS bereiken schuldenplafond van 16.400.000.000.000 dollar

De schulden van de Verenigde Staten hadden op de valreep van 2012 de daarvoor afgesproken limiet van 16,4 biljoen dollar bereikt. Dat meldde het ministerie van Financiën. Het land zal een aantal uitzonderlijke maatregelen treffen om tekorten te financieren.

Deze maatregelen omvatten onder meer het opschorten van investeringen in pensioenfondsen van federale werknemers, maar ook het snijden in bijdragen voor de gezondheidszorg voor bijvoorbeeld overheidsmedewerkers. De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, zei onlangs dat de Amerikaanse overheid onder normale omstandigheden ongeveer 2 maanden vooruit kan met 200 miljard dollar.

China: ‘VS moet begrotingspuinhoop opruimen’

De VS moet zijn wereldwijde economische verantwoordelijkheid nemen, de politieke discussies opzij zetten en de “puinhoop” die is gemaakt van de fiscal cliff oplossen. Dat meldde het Chinese
staatspersbureau Xinhua in een commentaar. “Als enige supermacht en de uitgever van de belangrijkste munt in de wereld, heeft de Verenigde Staten een unieke rol en een onontkoombare plicht om de zieke wereldeconomie te helpen genezen”, schrijft Nieuw China.

In een ander bericht werd gemeld dat het “debacle” rond de begrotingsafgrond een voorbeeld is van het “zwakke Amerikaanse politieke systeem”. De Democraten en Republikeinen lijken volgens de Chinezen
liever schade toe te brengen aan hun politieke tegenstanders dan oplossingen uit te werken voor een “betere toekomst van hun land.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content