‘Fiscal cliff’: Kleiner compromis kan nog, zegt Obama

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama gelooft nog altijd in een politiek compromis over de aanpak van de staatsschuld. Hamvraag blijft of de Republikeinen mee willen.

Obama verklaarde zich in het Witte Huis “nog steeds bereid om een omvattend totaalpakket door te voeren” om de zogenaamde “fiscal cliff” af te wenden. Hij wees er voorts op dat niemand voor 100 procent kan krijgen wat hij wil.

Nadat de onderhandelingen afgelopen week instortten, wil Obama nu terugvallen nu een minimale maatregel die ervoor zorgt dat 98 procent van de bevolking van de huidige, lage belastingvoeten blijft genieten. Dat wil zeggen: gezinnen met inkomens tot 250.000 dollar bruto per jaar. Eerder was dat idee niet te pruimen voor de Republkeinen.

Deadline lonkt

De Democraten en de Republikeinen moeten voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen waarmee de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden teruggedrongen. Lukt dat niet, dan treden automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking. Deze “fiscal cliff” zou een zware rem zetten op de groei van ’s werelds grootste economie.

De Republikeinse leider John Boehner trok donderdag noodgedwongen nog zijn ‘Plan B’ voor beperkte belastingverhogingen voor de allerrijkste Amerikanen terug, nadat bleek dat niet enkel de Democraten maar ook veel van zijn partijgenoten tegen waren.

Dat plan zou ervoor zorgen dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Eerder was er bijna overeenstemming over Obama’s bod om belastingen te verhogen verhoogd voor gezinnen die 400.000 dollar of meer verdienen, maar die deal sprong af.

Rug tegen de muur

Met het nieuwe voorstel van 250.000 dollar zit Obama weer bij zijn eerste bod. Als de Republikeinen, die in principe tegen elke belastingverhoging zijn, niet hapten bij 400.000 dollar en zelfs niet bij 1 miljoen, valt te betwijfelen of ze dat nu wel zouden doen voor een lagere inkomensgrens, waardoor dus meer gezinnen hogere belastingen zouden krijgen, hoewel het dus op zijn hoogst om twee procent van de bevolking zou gaan.

Aan de andere kant stellen de peilingen dat de bevolking de Republikeinen de schuld zou geven als het land over de fiscal cliff gaat. Obama kan dus speculeren dat voldoende Rpeublikeinen zich met de rug tegen de muur bij de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden aansluiten.

Hoe het verder gaat, valt te bezien, met nog maar tien dagen voor de deadline. De Amerikaanse president had naar eigen zeggen vrijdag al telefonisch contact met Boehner. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content