‘Fiscal cliff’ blijft dreigen

© belga

Ondanks de waarschuwingen van president Obama voor een negatieve reactie van de financiële markten, is een begrotingsakkoord voor de VS nog niet in zicht.

Ondanks de waarschuwingen van president Obama voor een negatieve reactie van de financiële markten, is een begrotingsakkoord voor de VS nog niet in zicht.

De Amerikaanse president Barack Obama had de druk om een begrotingsakkoord te bereiken en de ‘fiscal cliff’ te ontmijnen zondag opgevoerd. Tot nader order blijft het wachten op een compromis tussen Democraten en Republikeinen.

‘Goede wil’

“We onderhandelen al ongeveer 36 uur en we hebben geprobeerd te antwoorden op de voorstellen van de Republikeinen, maar we zijn er niet in geslaagd”, verklaarde de Democraat Harry Reid op een bijzondere Senaatszitting. Reid gaf toe dat de Republikeinen wel hun goede wil tonen, maar dat de standpunten ver uit elkaar liggen. Republikeins senator Mitch McConnell zei op zijn beurt te betreuren dat er geen ‘sense of urgency’ heerst.

Biden

McConnell riep vicepresident Joe Biden op om de onderhandelingen vooruit te helpen. “Ik wil dat iedereen weet dat ik dit af wil maken, maar daarvoor heb ik wel een danspartner nodig”, aldus de senator.

Recessie

Veel tijd rest de VS niet om de gevreesde ‘fiscal cliff’ – of begrotingsafgrond – te ontwijken. Tegen 21 uur zondagavond – onze tijd – moest er een begrotingsakkoord gevonden worden. Dat was de deadline die de Senaat zichzelf had opgelegd, maar na het verstrijken van die deadline werd dus geen akkoord bereikt.

Als er voor het einde van het jaar geen akkoord wordt bereikt, dan dreigt een cocktail van besparingen en belastingverhogingen – voor een totaal van 503 miljard dollar of bijna 4 procent van het bbp – de Amerikanen in 2013 in een periode van recessie te storten.

Financiële markten

In dat kader waarschuwde de Amerikaanse president enkele uren voor het aflopen van de deadline voor de negatieve reactie van de financiële markten als er geen oplossing wordt gevonden. “Als de belastingen stijgen en het consumentenvertrouwen wordt aangetast, dan volgt er zeker een reactie van de markten”, aldus Obama in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

Belastingen

“Komt er geen akkoord uit de bus, dan volgt er tijdens de zitting van het Congres op 3 januari een wetsvoorstel om de belastingen voor de middenklasse te verlagen. Op de een of andere komen we er wel doorheen”, verduidelijkte Obama.

Democraten en Republikeinen bakkeleien in de eerste plaats over de belastingverhoging voor de grote inkomens. De president wil een forsere bijdrage van inkomens die boven de 250.000 dollar (per jaar) liggen, terwijl de Republikeinen gekant zijn tegen iedere vorm van belastingverhoging voor de grote inkomens. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content