Finse president tot Poetin: ‘Sancties doen pijn, laten we praten over Oekraïne’

De Finse president Sauli Niinistö liet zijn ambtsgenoot Vladimir Poetin vrijdag tijdens een ontmoeting weten dat de westerse sancties tegen Moskou schadelijk zijn voor de bilaterale banden. Hij stelt voor te onderhandelen om de crisis in Oekraïne te beëindigen.

Finland is een van de EU-landen die het hardst getroffen wordt door het handelsembargo dat Moskou als vergelding voor de Europese sancties heeft opgelegd. Toch wil het land niet worden beschouwd als een zwakke schakel in het Europese front tegen Poetin. Tijdens de ontmoeting met Poetin gaf de Finse president Sauli Niinistö in ieder geval wel te verstaan snel tot een diplomatiek akkoord te willen komen.

“De catastrofe in Oekraïne treft uiteraard beide partijen, en leidt tot veel grotere implicaties dan enkel die op lokaal vlak,” zei de Finse president tegen Poetin via een vertaler in zijn verblijfplaats aan de Zwarte Zee. “De traditionele betrekkingen tussen Rusland en Finland komen onder druk te staan als gevolg van de gebeurtenissen in en rond Oekraïne,” voegde hij eraan toe.

Poetin sprak zijn Finse ambtsgenoot niet tegen, en gaf nog even mee dat de onderlinge handel de laatste tijd met 8 procent gedaald is als gevolg van een aantal factoren die de politieke spanningen tussen Oost en West hebben bewerkstelligd.

‘Laten we praten’

Niinistö verklaarde aan Poetin dat hij mogelijkheden zoekt om de Oekraïne-crisis te ontmijnen via rechtstreekse gesprekken met hem. “Ik zou met je willen praten over de mogelijkheden om de Oekraïne-crisis op te lossen, de negatieve spiraal om te buigen en bij te dragen tot een stabilisering van de relaties. Omdat de crisis ons allemaal raakt,” aldus Niinistö.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken houden intussen spoedberaad over enkele hete hangijzers waarmee de Europese Unie af te rekenen krijgt, zoals het conflict in Oekraïne.

De EU heeft al een rits van sancties opgelegd die onder meer de energie- en financiële sector van de Russen treffen.

De EU wil Moskou straffen voor de annexatie van het Krim-schiereiland en de steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. Rusland ontkent evenwel dat het de rebellen bewapent en het conflict in Oekraïne dirigeert. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content