Finland
Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.
Finland
Lid sinds: 1995
Aantal parlementszetels: 13
47% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.
Hoe verloopt de campagne in Finland?
De partijen besteden redelijk wat geld aan de campagne, maar het enthousiasme bij de kiezers is redelijk mild. Het debat gaat vooral over de vraag of Finland meer Europa of juist meer nationaal beleid nodig heeft.
Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?
Dat is een moeilijke vraag. De voorbije jaren heeft de eurocrisis onze economie wel parten gespeeld. Een vergelijkbaar land als Zweden heeft minder aan exportgewicht verloren, omdat zij de euro niet hebben. De euro is momenteel overgewaardeerd, waardoor het moeilijker is om te exporteren.
Neemt het euroscepticisme toe in uw land?
Bij de nationale parlementsverkiezingen van 2011 werd de eurokritische partij als de Echte Finnen uit het niets de op twee na grootste partij. Dat zie ik nu niet meer gebeuren. De linkse partijen zijn kritisch voor de Europese aanpak, maar ze zijn niet tegen het project zelf.
Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?
De Europese instellingen functioneren momenteel niet zoals het hoort. We hebben momenteel een vrije markt zonder fiscaal beleid. De Europese Centrale Bank heeft de opdracht om de inflatie laag te houden maar kan voor de rest niet veel. De Europese instellingen moeten de middelen krijgen om volledige tewerkstelling en economische groei na te streven.
(Heikki Patomäki, Universiteit van Helsinki)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier