Finland opent stembureaus voor tweede ronde presidentsverkiezingen

© Reuters

In Finland hebben de stembureaus de deuren geopend voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die gaat tussen conservatief Sauli Niinistö en de groene liberaal Pekka Haavisto.

In Finland hebben de stembureaus bij een ijzige kou de deuren geopend voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Twee kandidaten nemen het tegen elkaar op: de conservatieve Sauli Niinistö (63) – de favoriet – en de groene liberaal Pekka Haavisto (53).

Niinistö en Haavisto, die beiden ex-minister en pro-Europees zijn en een redelijk gelijkaardig programma hebben, dingen naar een mandaat van zes jaar met beperkte macht, vooral wat de Europese Unie betreft. Van de zowat 4,4 miljoen ingeschreven kiezers bracht 36,5 procent al vooraf zijn stem uit voor de tweede ronde.

De stembureaus gingen open om 09.00 uur plaatselijke tijd en sluiten de deuren om 20.00 uur. De definitieve resultaten zouden twee uur later al publiek zijn.

Niinistö favoriet

Niinistö, de voormalige minister van Financiën van de partij van de Nationale Coalitie, zou met gemak verkozen raken. Volgens de opiniepeilingen zou hij minstens 60 procent van de stemmen achter zijn naam krijgen, en zo een grote voorsprong behalen op Haavisto, een homoseksueel van de Groene Liga en voormalig minister van Milieu en Ontwikkeling.

In de hoofdstad Helsinki was het zondagochtend bij de opening van de stembureaus zowat min 40 graden Celsius, maar de koude was volgens analisten zelden een obstakel bij het uitbrengen van de stemmen bij verkiezingen in Finland.

Tijdens de eerste ronde namen acht kandidaten het tegen elkaar op om de populaire Tarja Halonen, na een tweede niet-hernieuwbaar mandaat, op te volgen. Niinistö behaalde toen 37 procent van de stemmen, Haavisto 18,8 procent. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content