Finland fluit buitenlandminister terug na speculatie over einde euro

© AFP

De Finse minister van Europese Aangelegenheden Alexander Stubb fluit zijn collega Erkki Tuomioja terug.

“De verklaringen van minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja zijn geen weergave van de positie van de Finse regering. Finland staat 100 procent achter de euro.” De Finse minister van Europese Aangelegenheden Alexander Stubb fluit zijn collega terug nadat die in een interview had verklaard dat Helsinki zich voorbereidt op het einde van de euro. Met de uitlatingen van Tuomioja lijkt de eurocrisis weer helemaal op de voorgrond te treden.

Erkki Tuomioja zei dat Finse ambtenaren zich voorbereiden op alle “eventualiteiten”, zoals het opbreken van de eurozone, maar hij werd onmiddellijk teruggefloten door zijn collega. “De minister van Buitenlandse Zaken heeft, denk ik, in eigen naam gesproken”, repliceerde Alexander Stubb. “Het is betreurenswaardig dat met zulke verklaringen en speculaties de aandacht getrokken wordt.” Tuomioja schoot onmiddellijk op de boodschapper en verweet de Daily Telegraph, die het interview afnam, een “misleidende” kop boven het stuk geplaatst te hebben.

‘Eurolanden moeten inzetten op solidariteit’

Behalve Helsinki, maakte ook Warschau duidelijk dat de spanning over de toekomst van de eenheidsmunt opnieuw oploopt. De Poolse minister van Financiën Jacek Rostowski zei dat het uiteenvallen van de eurozone “catastrofale gevolgen” zou hebben voor alle Europese landen. Bovendien zou de hele wereldeconomie eronder lijden, zei Rostowski. Zelf maakt Polen geen deel uit van de eurozone. Volgens Rostowski moeten de eurolanden inzetten op “solidariteit en verantwoordelijkheid” om de crisis het hoofd te bieden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content