Het blijft het regime in Kiev menens in zijn 'Kulturkrieg' met Rusland. Voortaan zijn films en televisiereeksen met het Russische leger of de politie of films die een positief beeld schetsen van wijlen de Sovjet-Unie als onderwerp verboden op de volksnationale Oekraïense tv-zenders.

De Verhovna Rada, het eenkamerparlement, had in februari een wetsvoorstel met die strekking goedgekeurd. De tekst werd dinsdag door de president ondertekend en daags nadien in het staatsblad gepubliceerd. Het verbod geldt voor alle films die na 1 augustus 1991 werden geproduceerd (Oekraïne werd op 24 augustus van dat jaar onafhankelijk), waar ook ter wereld.

Interpretatie

Het 'positief beeld' is natuurlijk voor interpretatie vatbaar. Zvyagintevs epos Leviathan zal vermoedelijk door de beugel kunnen wegens verondersteld anti-Poetin, alle films over Anastasia zijn ook beveiligd tegen de kritiek (de boosdoeners zijn de bolsjewieken), Eisensteins trappenscène in Odessa levert evenmin problemen op, omdat zijn Pantserkruiser Potemkin lang voor 1991 is gedraaid.

De documentaire die filmmaker Oliver Stone over Maidan plant - en de hand die volgens hem de CIA in die revolutie had - zal dan weer door weinig Oekraïners bekeken kunnen worden. Door de nieuwe wet zal iedereen die nog een positief beeld schetst van 'de Russische agressor' een fikse boete moeten betalen.

Censuur

Critici hebben het onomwonden over censuur door de regering in Kiev. Moskou van haar kant, zegt zich zorgen te maken over de toenemende 'Russenhaat' in het buurland.

Eerder heeft Kiev alle Russische zenders en uitzendingen in het Russisch verboden, Russische kunstenaars die niet anti-Poetin zijn inreisvisa geweigerd en concerten en optredens afgelast van kunstenaars die reeds in de Krim hadden opgetreden.

Hollywood

Het Staatsagentschap voor Filmkwesties en de Nationale Raad voor Radio en Televisie zal over het nieuwe verbod waken.

De hakbijl is ook bestemd voor (de weinige) Hollywoodfilms waarin Russen die voor de overheid werken in een gunstig daglicht worden geplaatst. (Belga/AVE)

Het blijft het regime in Kiev menens in zijn 'Kulturkrieg' met Rusland. Voortaan zijn films en televisiereeksen met het Russische leger of de politie of films die een positief beeld schetsen van wijlen de Sovjet-Unie als onderwerp verboden op de volksnationale Oekraïense tv-zenders. De Verhovna Rada, het eenkamerparlement, had in februari een wetsvoorstel met die strekking goedgekeurd. De tekst werd dinsdag door de president ondertekend en daags nadien in het staatsblad gepubliceerd. Het verbod geldt voor alle films die na 1 augustus 1991 werden geproduceerd (Oekraïne werd op 24 augustus van dat jaar onafhankelijk), waar ook ter wereld.Het 'positief beeld' is natuurlijk voor interpretatie vatbaar. Zvyagintevs epos Leviathan zal vermoedelijk door de beugel kunnen wegens verondersteld anti-Poetin, alle films over Anastasia zijn ook beveiligd tegen de kritiek (de boosdoeners zijn de bolsjewieken), Eisensteins trappenscène in Odessa levert evenmin problemen op, omdat zijn Pantserkruiser Potemkin lang voor 1991 is gedraaid. De documentaire die filmmaker Oliver Stone over Maidan plant - en de hand die volgens hem de CIA in die revolutie had - zal dan weer door weinig Oekraïners bekeken kunnen worden. Door de nieuwe wet zal iedereen die nog een positief beeld schetst van 'de Russische agressor' een fikse boete moeten betalen. Critici hebben het onomwonden over censuur door de regering in Kiev. Moskou van haar kant, zegt zich zorgen te maken over de toenemende 'Russenhaat' in het buurland. Eerder heeft Kiev alle Russische zenders en uitzendingen in het Russisch verboden, Russische kunstenaars die niet anti-Poetin zijn inreisvisa geweigerd en concerten en optredens afgelast van kunstenaars die reeds in de Krim hadden opgetreden. Het Staatsagentschap voor Filmkwesties en de Nationale Raad voor Radio en Televisie zal over het nieuwe verbod waken. De hakbijl is ook bestemd voor (de weinige) Hollywoodfilms waarin Russen die voor de overheid werken in een gunstig daglicht worden geplaatst. (Belga/AVE)