Op de Filipijnen mag een president slechts één termijn, van zes jaar, aanblijven. Dutertes termijn komt in juni 2022 ten einde. De 76-jarige president had de voorbije maanden wel aangegeven dat hij vicepresident wil worden. Die functie zou hem immuniteit verlenen in mogelijke rechtszaken die tegen hem aangespannen kunnen worden na zijn aftreden. Maar uit peilingen blijkt dat heel wat inwoners zich ernstige vragen stellen bij grondwettelijkheid van zijn kandidatuur. Duterte heeft daar nu gehoor aan gegeven. 'Gehoorzamend aan de wil van het volk, dat mij vele jaren geleden als president heeft gekozen, zeg ik nu tegen mijn landgenoten dat ik jullie zal volgen. Vandaag kondig ik mijn terugtrekking uit de politiek aan,' verklaarde de president.

Politieke analisten hadden gewaarschuwd dat Duterte als vicepresident toch aan een ongrondwettelijke tweede ambtstermijn zou kunnen beginnen, indien de nieuwe president niet meer in staat zou zijn om het land te leiden. Duterte sprak zaterdag meteen ook zijn steun uit voor senator Christopher Go, een van zijn vertrouwelingen. Go was eerder al aangeduid als kandidaat voor het presidentschap, maar had die nominatie geweigerd. Hij heeft zich zaterdag bij de verkiezingscommissie laten registreren als kandidaat-vicepresident voor de regerende partij PDP-Laban.

Het is nog niet duidelijk wie de partij als presidentskandidaat naar voren zal schuiven. Verschillende speculaties wijzen in de richting van Sara Duterte-Carpio, de dochter van de huidige president en de burgemeester van de zuidelijke stad Davao. Zij had eerder aangegeven niet mee te dingen naar het presidentschap als haar vader kandidaat is om vicepresident te worden. Het Internationaal Strafhof heeft een vooronderzoek geopend naar Duterte, voor mogelijke misdaden tegen de mensheid in zijn 'war on drugs'. Bij die strijd kwamen al duizenden mensen om.

Op de Filipijnen mag een president slechts één termijn, van zes jaar, aanblijven. Dutertes termijn komt in juni 2022 ten einde. De 76-jarige president had de voorbije maanden wel aangegeven dat hij vicepresident wil worden. Die functie zou hem immuniteit verlenen in mogelijke rechtszaken die tegen hem aangespannen kunnen worden na zijn aftreden. Maar uit peilingen blijkt dat heel wat inwoners zich ernstige vragen stellen bij grondwettelijkheid van zijn kandidatuur. Duterte heeft daar nu gehoor aan gegeven. 'Gehoorzamend aan de wil van het volk, dat mij vele jaren geleden als president heeft gekozen, zeg ik nu tegen mijn landgenoten dat ik jullie zal volgen. Vandaag kondig ik mijn terugtrekking uit de politiek aan,' verklaarde de president. Politieke analisten hadden gewaarschuwd dat Duterte als vicepresident toch aan een ongrondwettelijke tweede ambtstermijn zou kunnen beginnen, indien de nieuwe president niet meer in staat zou zijn om het land te leiden. Duterte sprak zaterdag meteen ook zijn steun uit voor senator Christopher Go, een van zijn vertrouwelingen. Go was eerder al aangeduid als kandidaat voor het presidentschap, maar had die nominatie geweigerd. Hij heeft zich zaterdag bij de verkiezingscommissie laten registreren als kandidaat-vicepresident voor de regerende partij PDP-Laban. Het is nog niet duidelijk wie de partij als presidentskandidaat naar voren zal schuiven. Verschillende speculaties wijzen in de richting van Sara Duterte-Carpio, de dochter van de huidige president en de burgemeester van de zuidelijke stad Davao. Zij had eerder aangegeven niet mee te dingen naar het presidentschap als haar vader kandidaat is om vicepresident te worden. Het Internationaal Strafhof heeft een vooronderzoek geopend naar Duterte, voor mogelijke misdaden tegen de mensheid in zijn 'war on drugs'. Bij die strijd kwamen al duizenden mensen om.