‘Filipijnse Donald Trump’ wint presidentsverkiezingen

Rodrigo Duterte © Belga Image

De populistische kandidaat Rodrigo Duterte heeft de presidentsverkiezingen op de Filipijnen gewonnen. Dat heeft de kiescommissie gemeld. Duterte heeft gezegd dat hij het mandaat “zal aanvaarden”.

Na een met schandalen gevulde verkiezingscampagne, waarin de uiteindelijke winnaar onder meer beloofde duizenden criminelen te executeren, telt de burgemeester van de zuidelijke grootstad Davao 5,84 miljoen stemmen voorsprong op zijn dichtste rivaal, terwijl nog maar 12 procent van de stembrieven moet geteld worden, aldus de PPCRV, het controleorgaan van de katholieke kerk, dat door de regering werd aangesteld om toezicht te houden op de resultaten.

“Het is in nederigheid, extreme nederigheid, dat ik het mandaat van het volk aanvaard”, aldus Rodrigo Duterte. “Wat ik kan beloven, is dat ik alles zal doen wat ik kan, niet alleen overdag maar zelfs in mijn slaap”.

Volgens voorlopige tellingen haalde Duterte 38,6 procent van de stemmen, Mar Roxas, de favoriet van de uittredende president, Benigno Aquino, won 23,12 procent en senator Grace Poe 21,76.

Trumpachtig

Duterte is vaak vergeleken met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, niet alleen vanwege zijn uitzinnige voorstellen (Duterte wil duizenden criminelen laten executeren, en het parlement opzijzetten als het hem niet volgt), maar ook omwille van gelijkaardige economische omstandigheden. De Filipijnen maken een fikse groei door maar van de groeiende welvaart komt weinig tot niets terecht bij de arme Filipino’s.

Duterte voerde campagne tegen de elite die met de winsten aan de haal gaat. En hij hekelde in een land dat in meerderheid katholiek is ook de paus als “hoerenzoon” – omdat de kerkvorst bij een recent bezoek files had veroorzaakt.

De uittredende president, zoon van Cory Aquino, de leidende figuur van de revolte tegen dictator Ferdinand Marcos in 1986, riep zaterdag zijn landgenoten op om “een terugkeer naar de terreur te verhinderen”. De boodschap was duidelijk, maar ze belette niet dat Duterte met een pluraliteit (in de Filipijnen is geen meerderheid nodig) de verkiezingen won.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content