Filipijnen “niet van plan” om zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof

© Belga

De Filipijnen zullen zich niet aansluiten bij het Internationaal Strafhof (ICC). Dat heeft de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. maandag bekendgemaakt, nu de aanklager van het hof een onderzoek wil heropenen naar de dodelijke antidrugsoorlog van voormalig president Rodrigo Duterte.

“De Filipijnen zijn niet van plan zich aan te sluiten bij het ICC,” vertelde Marcos Jr. aan verslaggevers. Eerder had de president al aangegeven dat hij niet zou meewerken aan een onderzoek. Ook Duterte zelf weigerde tijdens zijn presidentschap om mee te werken.

Manilla trok zich in 2019 terug uit het ICC nadat een vooronderzoek werd geopend naar de praktijken van Duterte. Afgelopen september gaf het hof in Den Haag toestemming om een onderzoek te openen, maar Manilla vroeg om twee maanden uitstel zodat het de misdaden zelf zou kunnen onderzoeken.

Maar in juni zei aanklager Karim Khan van het ICC dat dit verzoek ongerechtvaardigd was en dat het onderzoek “zo spoedig mogelijk” moest worden hervat.

Het ICC heeft Manilla nu gevraagd om hierop “te reageren”, maar het lijkt er niet op dat Marcos Jr. zich zal onderwerpen aan de Haagse rechtspraak.

Partner Content