Filip Dewinter: ‘Trump kan Sessions niet ontslaan, hij legt te veel politiek gewicht in de schaal’

'Sessions is ontgoocheld dat er van zijn hele antimigratieprogramma nog maar weinig in huis is gekomen.' © GF

‘Als Trump zijn kansen op een tweede termijn gaaf wil houden,’ zegt Filip Dewinter, ‘dan mag hij Sessions’ achterban niet van zich vervreemden.’

De wrok van Donald Trump spaart niemand, ook geen medestanders van het eerste uur. Zo werd minister van justitie Jeff Sessions de voorbije weken twittergewijs als zwak, deloyaal en ontgoochelend afgebrand, waarna het in Washington gonsde van de geruchten over zijn ontslag.

De val van de stafchef van het Witte Huis Rience Priebus heeft wat druk van de ketel gehaald, maar de relatie tussen de president en de oerconservatieve senator uit Alabama blijft gespannen. Een pijnlijk schouwspel, vindt Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter, die Sessions al twintig jaar tot zijn politieke vriendenkring mag rekenen.

Dewinter: ‘Sessions was de allereerste prominente Republikein die zich vorig jaar achter Trump heeft geschaard. Om een idee te geven: naast vicepresident Mike Pence was hij de enige die tijdens Trumps inauguratiespeech op het podium mocht verschijnen. Zo close waren ze dus.’

Ik ben ontgoocheld omdat Trump steeds meer zijn eigen carrière en belangen boven die van het land laat primeren

Trump is woedend omdat Sessions zich uit de onderzoekscommissie naar Russia Gate heeft teruggetrokken. Is dat niet begrijpelijk? Door zichzelf te wraken, kan hij het voor Trump uiterst belastende onderzoek niet meer beïnvloeden.

Filip Dewinter: Dat speelt aan de kant van Trump zeker mee. Maar Sessions had geen andere keuze, hij kon als minister van Justitie toch de Amerikaanse grondwet niet overtreden? Dat zou hij als legalist nooit doen. Sessions is een erg rechtlijnig en integer man. Ook daarom is het tot een botsing met Trump gekomen.

Hoezo?

Dewinter: Sessions is zelf ontgoocheld, onder meer over een aantal toegevingen die Trump aan de neocons heeft gedaan. Het bombarderen van het Syrische leger, dat druist in tegen zijn overtuiging dat Amerika moet ophouden met mondiale politieman te spelen. Vergeet bovendien niet dat Sessions zowat de belichaming is van het harde veiligheids- en migratiebeleid waarmee Trump heel veel nieuwe kiezers heeft gewonnen. De muur op de Mexicaanse grens, het uitzetten van illegalen, Trump heeft zijn hele antimigratieprogramma van Sessions gekopieerd. Behalve wat vage plannen is er na een half jaar nog maar weinig van in huis gekomen. Dat is onverteerbaar voor Sessions en zijn Alt Right-achterban waarin vooral veel arme blanken zitten.

Ziet u het tot een ontslag komen?

Dewinter: Nee, zo’n vaart zal het niet lopen. Na Priebus kan Trump zich geen tweede ontslag van een topmedewerker veroorloven. Zeker niet van Sessions, die veel politiek gewicht in de schaal legt. Trump zal het wel beseffen: als hij zijn kansen op een tweede termijn gaaf wil houden, dan mag hij Sessions’ achterban niet van zich vervreemden.

De balans van zes maanden Trump oogt desastreus. Bent u als fervent Trump-aanhanger ontgoocheld?

Dewinter: Ik ben ontgoocheld over de permanente chaos in het Witte Huis, en over de vaststelling dat Trump steeds meer zijn eigen carrière en belangen boven die van het land laat primeren. Dat er nog maar weinig werd gerealiseerd, daar kan ik anderzijds wel begrip voor opbrengen. Het vergt tijd om een beleid uit te rollen dat haaks staat op dat van de vorige regeringen. De groeipijnen zijn veel heviger dan ik had verwacht, maar het is te vroeg voor conclusies. We moeten Trump meer tijd geven.

Partner Content