Xi Jinping: ‘Geen enkele reden om principe van “1 land, 2 systemen” te veranderen’

De Chinese president Xi Jinping op 1 juli 2022.

De Chinese president Xi Jinping heeft vrijdag in Hongkong verklaard dat er “geen enkele reden” is om het principe van “één land, twee systemen” te veranderen. Dat systeem moet Hongkong een zekere autonomie geven.

Het model is “zo’n goed systeem dat er geen enkele reden is om het te veranderen. Het moet op lange termijn behouden worden”, aldus Xi, die in Hongkong is vanwege de 25ste verjaardag van de teruggave van Hongkong aan China. Hij voegde toe dat alles wat China gedaan heeft, “in het belang is van Hongkong”. Het principe van “één land, twee systemen” werd onderhandeld tussen Londen en Peking op het moment dat de voormalige Britse kolonie overgedragen werd aan China in 1997. Het voorziet n een periode van 50 jaar (en met de 25ste verjaardag van de overdracht zit Hongkong dus in de helft van die periode) waarin Hongkong een zekere autonomie en vrijheden moet genieten.

Volgens critici heeft de controversiële veiligheidswet die Peking in 2020 na grote manifestaties invoerde, die beloofde vrijheden echter ingeperkt. Xi verzekerde vrijdag ook dat de “echte democratie” begonnen is bij de teruggave van Hongkong. “Na de hereniging met het moederland zijn de inwoners van Hongkong de baas van hun eigen stad geworden.”

De Chinese president is in Hongkong voor een tweedaags bezoek naar aanleiding van de festiviteiten. Het is de eerste reis van Xi buiten het Chinese vasteland sinds het begin van de coronapandemie en zijn eerste bezoek aan Hongkong sinds de prodemocratische beweging van 2019. Het bezoek gaat gepaard met erg strenge veiligheidsmaatregelen, ook om een eventuele coronabesmetting uit te sluiten.

Festiviteiten voor 25ste verjaardag van teruggave van Hongkong aan China gestart

In Hongkong zijn de festiviteiten van start gegaan voor de 25ste verjaardag van de teruggave van de stad aan China. De Chinese president Xi Jinping reisde voor een tweedaags bezoek Hongkong om de feestelijkheden bij te wonen.

De officiële activiteiten gingen van start met een vlaggenceremonie. De vlag van Hongkong werd in Victoria Harbour gehesen naast de Chinese vlag.  Als deel van de festiviteiten legde John Lee vrijdag bovendien de eed af als de nieuwe Hongkongse regeringsleider. De ceremonie werd voorgezeten door Xi Jinping. Lee was bij de hardhandige repressie van de pro-democratische protesten de afgelopen jaren aan het hoofd van de veiligheidsdiensten in de stadsstaat stond.

Tot enkele jaren geleden vonden er steeds hevige protesten plaats op de verjaardag van de teruggave aan China. Sinds de invoering van de heel strenge nationale veiligheidswet drie jaar geleden, vinden er echter geen protestmarsen meer plaats. Hongkong was tussen 1841 en 1997 een Britse kolonie, tot de stad op 1 juli 1997 werd overgedragen aan China. 

Bij de overdracht in 1997 kwamen Londen en Peking overeen dat Hongkong de eerste vijftig jaar een speciale status binnen China zou hebben, het zogenaamde ‘een land, twee systemen’-principe. Maar onder de huidige regering, die de controversiële veiligheidswet invoerde, werden de democratische vrijheden al sterk ingeperkt.

Partner Content