Ferguson: solidariteitsbetoging in Londen

Solidariteitsbetoging in Londen © Reuters

Duizenden betogers verzamelden voor de Amerikaanse ambassade in Londen waar ze protesteerden tegen de beslissing om politieagent Darren Wilson niet te vervolgen voor de dood van de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson. In Ferguson zelf bracht winterweer enige rust: in sneeuw en sneeuwregen kwamen aan het begin van de avond weinig manifestanten opdagen.

Een dag eerder was er op meer dan honderd plaatsen in de VS betoogd om uiting te gevezn aan ongenoegen over de uitspraak in Ferguson. De manifestatie in Londen was de eerste grote demonstratie buiten de VS.

Doorgaans staat deze periode in de VS in het teken van Thanksgiving, een van de grootste feestdagen van het jaar, gevolgd door de koopjesdag Black Friday.

De vraag is of het feest de woede zal doen koelen – of juist manifestanten de vrije uren geeft om te betogen.

In grote delen van de VS is een sneeuwstorm het grote nieuws – vele vakantiegangers zitten vast in luchthavens. In Ferguson zelf is er sneeuw en sneeuwregen. De Nationale Garde is in grote getale aanwezig, maar ze stonden bij het ingaan van de nacht tegenover een kleine groep verkleumde betogers.

Boycot

In de nabije grote stad St. Louis waren er wel enkele incidenten, toen betogers probeerden het gemeentehuis te bezetten. Drie mensen werden gearresteerd.

In Los Angeles kwamen enkele honderden mensen op de been, gedeeltelijk uit solidariteit met Ferguson, gedeeltelijk om te protesteren tegen arrestaties die bij een eerdere manifestatie werden gemaakt.

Een oproep van enkele groepen in Ferguson om de koopjes te boycotten, krijgt intussen steun van elders. Hiphopmagnaat Russell Simmons, actrice Kat Graham en comedian Jesse Williams schaarden zich achter de boycot van Black Friday.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content