Ferguson: ‘Geen recht, geen winst’ – handelsboycot aangekondigd

Jay Nixon, gouverneur van Missouri © Reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Terwijl Ferguson en St. Louis bang afwachten of de politieagent die de ongewapende Michael Brown heeft neergeschoten vervolgd zal worden, kondigt een coalitie van actiegroepen rond Michael Brown voor eind november een boycot aan van het doorgaans drukke feestweekend na Thanksgiving. “Geen gerechtigheid, geen winst”, is de slogan van de campagne.

Sinds de ongewapende 18-jarige Michael Brown op 9 augustus, volgens meerdere getuigenissen met de armen in de lucht, werd neergeschoten door agent Darren Wilson, is het onrustig in Ferguson, een voorstadje van 20.000 inwoners bij St. Louis. Het stadje heeft een in meerderheid zwarte bevolking, terwijl politie en bestuur (bijna) exclusief wit zijn.

De onrust neemt de voorbije dagen nog toe omdat een “Grand Jury”, een volksjury, zal beslissen of de agent wordt vervolgd. Even leek het alsof die beslissing elk moment kon vallen, maar volgens de lokale krant St Louis Dispatch worden nog getuigenissen gehoord en zal het allicht de tweede helft van november worden alvorens een verdict valt.

Gouverneur Jay Nixon van de staat Missouri liet weten dat er geen rellen en plunderingen geduld zullen worden, en dat alle maatregelen zijn getroffen om ongeregeldheden te verhinderen. Rellen worden voornamelijk gevreesd ingeval van buiten vervolgingstelling van Darren Wilson, die volgens lekken heeft aangevoerd dat hij door Brown was aangevallen. De lekken verklaren niet waarom hij de fatale schoten heeft afgevuurd.

‘Truc’

De forse toon van de gouverneur versterkt nog het wantrouwen aan de andere zijde, waar men een vrijspraak vreest, en waar men vaak de aanstelling van de Grand Jury als een truc beschouwt om die vrijspraak te vergemakkelijken, zonder dat een procureur zich moet verbranden.

Interne onenigheid

Een brede coalitie, met onder meer actiegroepen, mensenrechtengroepen en kerken, en ook met de New Black Panther Party, die opereert onder de naam The Justice for Michael Brown Leadership Coalition wil voor het laatste weekend van november, het weekend na Thanksgiving, een economische boycot organiseren, niet alleen in Ferguson maar in de brede omgeving. “Geen gerechtigheid, geen winst”, is de slogan waaonder de acties zullen gevoerd worden. Dat weekend is vaak het drukste winkelweekend van het jaar.

Of ook handelszaken in handen van zwarte eigenaars zullen worden geboycot, is een punt van onenigheid tussen de deelnemers aan de coalitie.

Er is nog een belangrijker punt van dispuut. Een aantal prominente figuren in de acties na het overlijden van Michael Brown (onder meer een Democratische senator) distantiëren zich van de boycot die ze contraproductief noemen. Ze nemen afstand van de Coalitie, die hen nochtans als ondersteunend vermeldt.

Partner Content