Hollaback
© Hollaback

Begin deze week postte de organisatie Hollaback een filmpje online waarin te zien was hoe de actrice Shoshana Roberts, gekleed in jeans en t-shirt, tien uur lang door New York wandelt. Tijdens haar tocht werd ze in totaal meer dan 100 keer nageroepen en geïntimideerd. Het filmpje deed denken aan 'Femme de la Rue', de documentaire van Sofie Peeters waarin ze het probleem in Brussel aan de kaak stelde.

Waar zijn de blanke mannen?

Het project was duidelijk bedoeld was om een wijd verspreid probeem aan te kaarten, maar ertegelijk kwam er kritiek over de framing van het eindresultaat. Heel wat internetgebruikers vroegen zich af of de verhoudingen wel klopten. In de video is inderdaad te zien dat Roberts vooral door zwarte mannen en hispanics aangesproken wordt.

'Waar zijn de blanke mannen?', was een vaak gestelde vraag tijdens een interview met regisseur Rob Bliss op Reddit. Weggeknipt, zo blijkt.

'We hadden heel wat blanke mannen, maar op de een of andere manier zeiden zij hun dingen in het doorlopen, of net buiten beeld', verduidelijke Bliss. 'Hun scènes waren korter, maar in aantal waren het er ongeveer even veel.'

'Ook het omgevingsgeluid speelde ons parten, we moesten werken met het materiaal dat we hadden', verdedigt Bliss zich. 'Het is uiteindelijk niet de perfecte representatie geworden van alles wat die dag gebeurd is, maar ik denk wel dat we een breed spectrum getoond hebben.'

Volgens Hanna Rosin, een journaliste van The Atlantic, is het niet de eerste keer dat Bliss van 'raciale blindheid' beschuldigd wordt. Zo zou hij in een eerdere video ook al een vertekend beeld hebben getoond van Grand Rapids, een stad in de staat Michigan. Als een goed voorbeeld van een video die everyday sexism aankaart, verwijst ze naareen reportage van Jessica Williams van het satirische nieuwsprogramma 'The Daily Show'.

'Activisme wordt zelden perfect uitgevoerd, en als het filmpje als bedoeling heeft het seksisme van alledag aan te kaarten, mist het zijn doel', besluit Rosin.

Doodsbedreigingen

Toch is het fenomeen dat Hollaback aankaart wel degelijk reëel. De organisatie die het wil de aandacht vestigen op het seksisme in de straat. Het filmpje werd op een paar dagen tijd een paar miljoen keer bekeken en lokte felle reacties uit. Shoshana Roberts kreeg op het internet doodsbedreigingen van mannen die niet snapten wat het probleem was.

Ook de conservatieve nieuwszender FOX wijdde er een item aan. Ook daar waren de reacties vaak hallucinant. 'Roberts werd 100 keer nageroepen, laat mij daar 101 keer van maken', zegt presentator Bob Beckel. Bekijk de video hier.

Parodie: 'Hier mijn visitekaartje, netwerken?'

Ondertussen maakt de website Funny or Die ook een clevere parodie op het filmpje. Daarin is te zien hoe een man tien uur door New York wandelt, met een uitvergroting van de privileges en gedragingen van blanke, hoogopgeleid mannen. Bekijk de video hier.

Het project was duidelijk bedoeld was om een wijd verspreid probeem aan te kaarten, maar ertegelijk kwam er kritiek over de framing van het eindresultaat. Heel wat internetgebruikers vroegen zich af of de verhoudingen wel klopten. In de video is inderdaad te zien dat Roberts vooral door zwarte mannen en hispanics aangesproken wordt.'Waar zijn de blanke mannen?', was een vaak gestelde vraag tijdens een interview met regisseur Rob Bliss op Reddit. Weggeknipt, zo blijkt.'We hadden heel wat blanke mannen, maar op de een of andere manier zeiden zij hun dingen in het doorlopen, of net buiten beeld', verduidelijke Bliss. 'Hun scènes waren korter, maar in aantal waren het er ongeveer even veel.''Ook het omgevingsgeluid speelde ons parten, we moesten werken met het materiaal dat we hadden', verdedigt Bliss zich. 'Het is uiteindelijk niet de perfecte representatie geworden van alles wat die dag gebeurd is, maar ik denk wel dat we een breed spectrum getoond hebben.'Volgens Hanna Rosin, een journaliste van The Atlantic, is het niet de eerste keer dat Bliss van 'raciale blindheid' beschuldigd wordt. Zo zou hij in een eerdere video ook al een vertekend beeld hebben getoond van Grand Rapids, een stad in de staat Michigan. Als een goed voorbeeld van een video die everyday sexism aankaart, verwijst ze naareen reportage van Jessica Williams van het satirische nieuwsprogramma 'The Daily Show'.'Activisme wordt zelden perfect uitgevoerd, en als het filmpje als bedoeling heeft het seksisme van alledag aan te kaarten, mist het zijn doel', besluit Rosin. Toch is het fenomeen dat Hollaback aankaart wel degelijk reëel. De organisatie die het wil de aandacht vestigen op het seksisme in de straat. Het filmpje werd op een paar dagen tijd een paar miljoen keer bekeken en lokte felle reacties uit. Shoshana Roberts kreeg op het internet doodsbedreigingen van mannen die niet snapten wat het probleem was.Ook de conservatieve nieuwszender FOX wijdde er een item aan. Ook daar waren de reacties vaak hallucinant. 'Roberts werd 100 keer nageroepen, laat mij daar 101 keer van maken', zegt presentator Bob Beckel. Bekijk de video hier.Ondertussen maakt de website Funny or Die ook een clevere parodie op het filmpje. Daarin is te zien hoe een man tien uur door New York wandelt, met een uitvergroting van de privileges en gedragingen van blanke, hoogopgeleid mannen. Bekijk de video hier.