Alain Top (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben dat gezegd in het Canvasprogramma Terzake. Het parket wou de informatie niet bevestigen aan de VRT.

Volgens een tweet van Airwars hebben de Belgische en Franse ministeries van Defensie aan de ngo verteld dat ze onderzoeken of hun vliegtuigen betrokken zijn geweest bij een bombardement op het district Al Jadida in Mosoel. Daar vielen op 17 maart minstens 200 burgerslachtoffers bij zware bombardementen.

Volgens Top en Devriendt is bij het federaal parket een onderzoek geopend. 'België is zeer actief in de regio van Mosul. Als zich daar zo'n zware aanval voordoet met heel veel burgerslachtoffers, is het logisch dat men op zoek gaat naar degene die verantwoordelijk zijn', aldus De Vriendt. Dat gebeurt binnen de internationale coalitie op het hoogste militaire niveau, maar ook door het federaal parket. De Vriendt heeft weet van 'verschillende onderzoeken'.

De Vriendt stoort zich aan het gebrek aan transparantie in België. 'Zelfs Turkije doet beter.'

Niet geviseerd

Het parlementslid is ervan overtuigd dat het Belgische leger zeer voorzichtig te werk gaat in Syrië en Irak en dat de Belgische piloten 'geen cowboys' zijn, maar minister van Defensie Steven Vandeput kan volgens hem 'niet zo met zekerheid zeggen' dat er door Belgische aanvallen geen burgerslachtoffers zijn gevallen, 'zeker niet na hetgeen is gebeurd op 17 maart'.

Mochten er burgerslachtoffers gevallen zijn, dan moet niet meteen de minister geviseerd worden, aldus De Vriendt. Wel moet dan volgens hem de vraag gesteld worden of 'wij ook niet een stuk van onze voorzichtigheid aan het verliezen zijn'.

Alain Top (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen) hebben dat gezegd in het Canvasprogramma Terzake. Het parket wou de informatie niet bevestigen aan de VRT. Volgens een tweet van Airwars hebben de Belgische en Franse ministeries van Defensie aan de ngo verteld dat ze onderzoeken of hun vliegtuigen betrokken zijn geweest bij een bombardement op het district Al Jadida in Mosoel. Daar vielen op 17 maart minstens 200 burgerslachtoffers bij zware bombardementen. Volgens Top en Devriendt is bij het federaal parket een onderzoek geopend. 'België is zeer actief in de regio van Mosul. Als zich daar zo'n zware aanval voordoet met heel veel burgerslachtoffers, is het logisch dat men op zoek gaat naar degene die verantwoordelijk zijn', aldus De Vriendt. Dat gebeurt binnen de internationale coalitie op het hoogste militaire niveau, maar ook door het federaal parket. De Vriendt heeft weet van 'verschillende onderzoeken'. De Vriendt stoort zich aan het gebrek aan transparantie in België. 'Zelfs Turkije doet beter.' Het parlementslid is ervan overtuigd dat het Belgische leger zeer voorzichtig te werk gaat in Syrië en Irak en dat de Belgische piloten 'geen cowboys' zijn, maar minister van Defensie Steven Vandeput kan volgens hem 'niet zo met zekerheid zeggen' dat er door Belgische aanvallen geen burgerslachtoffers zijn gevallen, 'zeker niet na hetgeen is gebeurd op 17 maart'. Mochten er burgerslachtoffers gevallen zijn, dan moet niet meteen de minister geviseerd worden, aldus De Vriendt. Wel moet dan volgens hem de vraag gesteld worden of 'wij ook niet een stuk van onze voorzichtigheid aan het verliezen zijn'.