FBI vond informatie over Franse president bij huiszoeking Trump

Donald Trump © REU

De agenten van de Amerikaanse federale recherche FBI die in Florida een huiszoeking deden bij voormalig president Donald Trump, hebben kartonnen dozen met ultrageheime documenten en met informatie over de ‘president van Frankrijk’ in beslag genomen. Dit heeft The Wall Street Journal gemeld.

De krant zegt dat ze inzage kreeg in een inventaris van drie pagina’s van wat maandag in beslag genomen werd bij de huiszoeking, waaronder documenten die zeer geheim of vertrouwelijk zijn, foto’s en een handgeschreven nota. Volgens The Wall Street Journal bevat de inventaris informatie over de ‘president van Frankrijk’. De krant preciseert niet of het om de huidige president Emmanuel Macron gaat en geeft ook geen andere details. 

Volgens Amerikaanse media lagen in Mar-a-Lago ook documenten over de gratie de Trump verleende aan zijn gewezen adviseur Roger Stone.  De FBI-agenten hebben maandag in totaal twintig dozen met documenten in beslag bij de vroegere Amerikaanse president. Uit de inventaris blijkt nu dat daar ook elf reeksen met geheime documenten bij waren. Sommige van de die documenten hadden het label ’top secret’, waarvoor het allerhoogste niveau van geheimhouding vereist is. 

Onderzoekers vermoeden dat Trump door het bezig van de geheime documenten een Amerikaanse spionagewet heeft overtreden. Amerikaanse presidenten zijn verplicht om al hun e-mails, brieven en andere werkdocumenten over te dragen aan het Amerikaanse Nationaal Archief (NARA). Begin dit jaar had het Nationaal Archief al eens vijftien dozen met documenten teruggevorderd, die Trump had meegenomen naar Mar-a-Lago.

‘Op zoek naar documenten over kernwapens’

Bij de huiszoeking die maandag plaatsvond in de woning van de gewezen Amerikaanse president Donald Trump, was de FBI onder meer op zoek naar geheime documenten over kernwapens. Dat meldt The Washington Post donderdagavond, op basis van experts die betrokken zijn bij het onderzoek. Trump noemde de aantijging ‘vals’.

De ongebruikelijke huiszoeking in Mar-a-Lago, in de staat Florida, toont ‘de diepe bezorgdheid’ aan die bij regeringsfunctionarissen bestaat over de informatie zich nog bij Trump bevindt en die mogelijk in verkeerde handen kan terechtkomen, zo schreef The Washington Post.

De bronnen van de Amerikaanse krant gaan niet verder in detail over de documenten die in Mar-a-Lago werden gezocht. Het is dus niet duidelijk of het gaat om documenten over Amerikaanse wapens, of over wapens van andere landen. Er werd ook niet meegedeeld of de documenten werden aangetroffen bij de huiszoeking.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FBI willen niet reageren op het artikel. Ook een woordvoerder van Trump gaf geen commentaar. Maar volgens zender NBC heeft Trump zelf via zijn eigen Truth Social platform ontkend dat de FBI naar geheime documenten in verband met kernwapens heeft gezocht. Hij noemde het bericht ‘vals’.

Partner Content