FBI pakt de koning van de ‘revenge porn’ op

Revenge porn: blootfoto's op het internet ruïneren levens. © Getty Images/Eyecandy Images RF
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In de VS is Hunter Moore gearresteerd, de 27-jarige eigenaar van een site waar mensen uit wraak pikante foto’s van hun ex konden publiceren.

Moore stond bekend als ‘de meest gehate man op het internet. Hij stond de gebruikers van zijn site ‘Is Anyone Up’ niet alleen toe om naaktfoto’s van hun ex te plaatsen, maar vulde die beelden ook nog eens aan met naam en toenaam, woonplaats, beroep en links naar sociale mediaprofielen van het slachtoffer (m/v).

Resultaat: die slachtoffers stonden niet alleen te kijk op één website, maar de pikante foto’s doken ook op in Google-zoekopdrachten. Legio zijn de verhalen door mensen die manier hun baan, hun relatie, hun reputatie en hun waardigheid verloren.

Malicieuze bedoelingen

Daar werd Moore echter niet voor opgepakt. In verreweg de meeste Amerikaanse deelstaten kan je de uitbater van een ‘revenge porn’ (zeg maar: wraakporno)-site wettelijk niks maken.

Californië keurde onlangs de strengste wet wat dat betreft goed. Die bepaalt dat wie met wederzijdse instemming naaktfoto’s neemt van iemand en die later met malicieuze bedoelingen op het internet zet, gestraft kan worden met zes maanden gevangenis en/of 1000 dollar (730 euro).

Ook die wet zou iemand als Hunter Moore dus buiten schot laten. In de VS is er daarnaast een wet van kracht die website-eigenaars beschermt tegen illegale content die derden op hun site publiceren.

Uiteindelijk kliste de FBI Moore omdat hij een ander man, Charles ‘Gary’ Evens (25) betaald had om e-mail-accounts te hacken op zoek naar naaktfoto’s.

De officiële aanklacht noemt negen slachtoffers bij naam. Moore en Evens worden beschuldigd van samenzwering, hacking en identiteitsdiefstal.

Blote meisjes

Hunter Moore cultiveerde jarenlang het imago van een playboy die van het een feestje naar het ander vliegt en constant omringd is door schaars geklede vrouwen. Voor de mensen wier levens hij ruïneerde met zijn website, had hij geen medelijden. Spijt had hij evenmin. “Waarom zou ik?”, zei hij in 2012 aan CNN. “Ik kijk de hele dag naar blote meisjes.”

Even later, in april 2012, verkocht hij zijn site echter onverwacht aan Bullyville.com, een site die zich tegen pestgedrag keert. “Levens kapotmaken met naaktfoto’s is niet de ideale job”, zei hij aan het blad Rolling Stone. Even later bleek echter dat hij de winkel niet bepaald uit edele motieven verkocht had, maar omdat de FBI hem op de hielen zat.

Het was nochtans allemaal begonnen als een vrij onschuldig ideetje onder jonge braniemakers, vertelde Moore aan CNN. “We waren met een paar vrienden en onze harten waren gebroken door een paar meisjes. We zeiden: laten we een site maken om ze dat betaald te zetten. En dat is ‘Is Anyone Up’ geworden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content