Anonieme Amerikaanse regeringsbronnen vertelden CNN over het bestaan van het onderzoek. Van de FBI kreeg de nieuwszender geen commentaar, maar Saxby Chambliss, de toprepublikein in de senaatscommissie Inlichtingendiensten, bevestigde dat het onderzoek wel degelijk aan de gang is.

Cyberaanval

In een artikel in de krant The New York Times afgelopen vrijdag stond geheime informatie te lezen over een vermeende Amerikaanse cyberaanval op het atoomwapenprogramma van Iran.

Dat de VS een computervirus had gebruikt had om Iraanse kerninstallaties te saboteren (de zogenaamde 'Stuxnet'-aanval), was al langer officieus bekend. Anonieme bronnen vertelden de New York Times dat president Barack Obama daar persoonlijk de orders voor heeft uitgevaardigd.

"Deze onthullingen doorkruisen aan de gang zijnde operaties van de inlichtingendiensten en brengen ons vermogen om in de toekomst inlichtingen te verzamelen in gevaar", stond in een open brief van Chambliss en een handvol ander Democratische en Republikeinse senatoren.

"Elke onthulling brengt Amerikaanse levens in gevaar, maakt het moeilijker om informanten te rekruteren, schaadt het vertrouwen van onze partners en brengt onherstelbare schade toe aan onze nationale veiligheid."

Tegenaanval

Het Witte Huis zei dat het geen toelating gegeven had tot lekken. "Elke suggestie dat deze regering opzettelijke lekken van geheime informatie voor politiek gewin zou toestaan, is bijzonder onverantwoord", zei Obama's woordvoerder Jay Carney.

"Ik zou niets anders verwachten van het Witte Huis", zei de Republikeinse senator John McCain aan CNN in een reactie op Carney's uitspraak. "Maar het feit is dat de manier waarop de president in deze artikels geportretteerd wordt niet minder dan heroïsch is."

Volgens McCain is het duidelijk dat er Witte Huis-functionarissen bij de lekken betrokken zijn. Volgens hem zouden de Iraniërs hun voordeel doen met de informatie. "Ze zouden zich zelfs gerechtvaardigd kunnen voelen om in de tegenaanval te gaan."

Straffen

Politici van beide partijen zeiden aan CNN dat ze willen onderzoek hoe de wetgeving kan aangepast worden om lekken in de toekomst te voorkomen. Mogelijk komen er ook strengere straffen voor wie geheime informatie lekt. (TV)

Anonieme Amerikaanse regeringsbronnen vertelden CNN over het bestaan van het onderzoek. Van de FBI kreeg de nieuwszender geen commentaar, maar Saxby Chambliss, de toprepublikein in de senaatscommissie Inlichtingendiensten, bevestigde dat het onderzoek wel degelijk aan de gang is. Cyberaanval In een artikel in de krant The New York Times afgelopen vrijdag stond geheime informatie te lezen over een vermeende Amerikaanse cyberaanval op het atoomwapenprogramma van Iran. Dat de VS een computervirus had gebruikt had om Iraanse kerninstallaties te saboteren (de zogenaamde 'Stuxnet'-aanval), was al langer officieus bekend. Anonieme bronnen vertelden de New York Times dat president Barack Obama daar persoonlijk de orders voor heeft uitgevaardigd. "Deze onthullingen doorkruisen aan de gang zijnde operaties van de inlichtingendiensten en brengen ons vermogen om in de toekomst inlichtingen te verzamelen in gevaar", stond in een open brief van Chambliss en een handvol ander Democratische en Republikeinse senatoren. "Elke onthulling brengt Amerikaanse levens in gevaar, maakt het moeilijker om informanten te rekruteren, schaadt het vertrouwen van onze partners en brengt onherstelbare schade toe aan onze nationale veiligheid." Tegenaanval Het Witte Huis zei dat het geen toelating gegeven had tot lekken. "Elke suggestie dat deze regering opzettelijke lekken van geheime informatie voor politiek gewin zou toestaan, is bijzonder onverantwoord", zei Obama's woordvoerder Jay Carney. "Ik zou niets anders verwachten van het Witte Huis", zei de Republikeinse senator John McCain aan CNN in een reactie op Carney's uitspraak. "Maar het feit is dat de manier waarop de president in deze artikels geportretteerd wordt niet minder dan heroïsch is." Volgens McCain is het duidelijk dat er Witte Huis-functionarissen bij de lekken betrokken zijn. Volgens hem zouden de Iraniërs hun voordeel doen met de informatie. "Ze zouden zich zelfs gerechtvaardigd kunnen voelen om in de tegenaanval te gaan." Straffen Politici van beide partijen zeiden aan CNN dat ze willen onderzoek hoe de wetgeving kan aangepast worden om lekken in de toekomst te voorkomen. Mogelijk komen er ook strengere straffen voor wie geheime informatie lekt. (TV)