FBI identificeert Britse IS-beul

© Belga
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Verenigde Staten hebben de moordenaar van de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines geïdentificeerd. De FBI zal de echte naam van de beul ‘Jihadi John’ niet vrijgeven.

‘We hebben hem geïdentificeerd’, klinkt het bij het hoofd van de federale recherche van de Verenigde Staten, James Coney. Hij heeft het over de moordenaar van journalisten James Foley en Steven Sotloff en hulpverlener David Haines.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had de onthoofdingen opgeëist en telkens een video van de executie de wereld ingestuurd. Tot nu toe was de beul met Brits accent bekend als ‘Jihadi John’.

‘The Beatles’

De man was bij inlichtingendiensten bekend als een onderhandelaar voor gijzelaars van een groep Britse IS-strijders in Syrië, zo schrijft The Wire. Hij bewaakte gijzelaars in het Syrische Raqqah en kreeg zijn bijnaam van een groep vrijgelaten gijzelaars, die beweerden dat hij de leider was van de terreurcel ‘The Beatles’. Omdat alle leden van de groep Britse accenten hadden, werden ze naar de bandleden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr genoemd.

‘Intelligent en goed opgeleid’

‘Jihadi John’ komt, afgaande op het accent, waarschijnlijk uit Londen of omgeving. Een van zijn voormalige gijzelaars getuigde dat de man ‘intelligent en goed opgeleid is en gelooft in de radicale islamitische leer’, aldus The Wire.

Hoewel de inlichtingendiensten de identiteit van de man hebben kunnen ontrafelen, zal die niet worden vrijgegeven.

Nieuwe gijzelaar

Eerder deze week stuurde IS een propagandavideo de wereld in, met een nieuwe gijzelaar: de Britse journalist John Cantlie. De man leest een tekst voor waarin hij de westerse media en luchtaanvallen tegen door IS gecontroleerd gebied veroordeelt.

Het was de derde propagandafilm in een week tijd – een tweede monoloog van Cantlie en een rekruteringsfilm vervolledigen de lijst – maar geen van de films toonde de nu geïdentificeerde jihadi.

Partner Content