Het FBI arresteerde de drie, die in New York woonden, meer bepaald in Brooklyn.

Het gaat om de Oezbeken Abdurasul Hasanovich Juraboev (24) en Abror Habibov (30), en om de Kazak Akhror Saidakhmetov (19).

Ze werden aangehouden en in beschuldiging gesteld van samenzwering met een buitenlandse terreurbeweging. Ze riskeren tot 15 jaar cel.

Twee van de drie waren op weg naar Turkije en wilden van daaruit IS in Syrië vervoegen. Een van die twee werd op de luchthaven JF Kennedy gearresteerd. De tweede had zijn vliegreis geboekt. De derde zou voor geld gezorgd hebben om deze reizen te financieren.

De moeder van een van de drie had het paspoort van haar zoon ingepikt, om hem te beletten af te reizen.

Informant

De mannen waren volgens het FBI van plan na hun terugkeer terreurdaden in de VS te plegen, meer bepaald een aanslag op de president. Als ze er niet in zouden slagen Syrië te bereiken zouden ze sneller binnenlandse aanslagen plegen.

"Gegroet!", schreef Jaruboev volgens de procureur op een Oezbeekse pro-IS-website, "Wij ook willen onze trouw beloven en onszelf wijden aan de strijd, ook al zijn we niet (in Syrië) aanwezig. Ik verblijf in de VS maar we hebben geen wapens. Maar is het mogelijk om desondanks toch terwijl we hier zijn ons als toegewijde martelaren te gedragen? Wat ik wil zeggen is: Obama neer te schieten en dan zelf neergeschoten worden, zal dat volstaan? Dat zal schrik in de harten van de infidels jagen".

De mannen hadden volgens de procureur allerlei plannen in gedachten, Het FBI werd hierover op de hoogte gehouden door een informant.

Zo dachten de drie eraan in het leger dienst te nemen en daar zoveel mogelijk soldaten te doden. Verder hadden ze politieagenten willen doden, en ook een bomaanslag in Coney Island stond op hun programma. Hoever en hoe concreet ze met al die plannen opgeschoten waren, is onduidelijk.

Het FBI arresteerde de drie, die in New York woonden, meer bepaald in Brooklyn.Het gaat om de Oezbeken Abdurasul Hasanovich Juraboev (24) en Abror Habibov (30), en om de Kazak Akhror Saidakhmetov (19). Ze werden aangehouden en in beschuldiging gesteld van samenzwering met een buitenlandse terreurbeweging. Ze riskeren tot 15 jaar cel.Twee van de drie waren op weg naar Turkije en wilden van daaruit IS in Syrië vervoegen. Een van die twee werd op de luchthaven JF Kennedy gearresteerd. De tweede had zijn vliegreis geboekt. De derde zou voor geld gezorgd hebben om deze reizen te financieren.De moeder van een van de drie had het paspoort van haar zoon ingepikt, om hem te beletten af te reizen. De mannen waren volgens het FBI van plan na hun terugkeer terreurdaden in de VS te plegen, meer bepaald een aanslag op de president. Als ze er niet in zouden slagen Syrië te bereiken zouden ze sneller binnenlandse aanslagen plegen."Gegroet!", schreef Jaruboev volgens de procureur op een Oezbeekse pro-IS-website, "Wij ook willen onze trouw beloven en onszelf wijden aan de strijd, ook al zijn we niet (in Syrië) aanwezig. Ik verblijf in de VS maar we hebben geen wapens. Maar is het mogelijk om desondanks toch terwijl we hier zijn ons als toegewijde martelaren te gedragen? Wat ik wil zeggen is: Obama neer te schieten en dan zelf neergeschoten worden, zal dat volstaan? Dat zal schrik in de harten van de infidels jagen".De mannen hadden volgens de procureur allerlei plannen in gedachten, Het FBI werd hierover op de hoogte gehouden door een informant. Zo dachten de drie eraan in het leger dienst te nemen en daar zoveel mogelijk soldaten te doden. Verder hadden ze politieagenten willen doden, en ook een bomaanslag in Coney Island stond op hun programma. Hoever en hoe concreet ze met al die plannen opgeschoten waren, is onduidelijk.