Er lopen momenteel tientallen klinische onderzoeken om goedkopere en efficiëntere screeningkits op punt te stellen en een behandeling of een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus.

'We zullen ervoor zorgen dat het vaccin, zelfs als het elders in de wereld wordt geproduceerd, beschikbaar is voor iedereen die het overal ter wereld nodig heeft', zegt Paul Stoffels, vicepresident van het uitvoerend comité van Johnson & Johnson.

'Het is een belofte die de [farmaceutische] industrie samen doet', voegde hij eraan toe tijdens een videoconferentie die werd georganiseerd door de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers (IFPMA).

Administratieve formaliteiten, zoals vergunningen voor het in de handel brengen, kunnen in deze race tegen de klok worden vereenvoudigd en versneld, er zijn middelen in overvloed en publiek-private partnerschappen helpen het financiële risico dat gepaard gaat met de vereiste kolossale investeringen te verminderen, zei hij.

'We leven in uitzonderlijke tijden en de industrie speelt daarop in', zei ook David Ricks, CEO van Eli Lilly and Company en voorzitter van de IFPMA. 'We hebben drie werkgebieden: zorgen voor distributie (...), heroriënteren van bestaande technologie (...) en creëren van nieuwe behandelingen, nieuwe vaccins, nieuwe screeningstests die Covid-19 zullen helpen uitroeien', voegde hij eraan toe.

Maar producenten en regelgevende instanties kunnen geen compromissen sluiten over de veiligheid van een kandidaat-vaccin en daarom het schema van klinische proeven en studie van resultaten versnellen, waarschuwden de verantwoordelijken van de grote farmaceutische groepen.

'Agressieve' schatting

'Het duurt 12 tot 18 maanden om een vaccin op de markt te krijgen', aldus David Loew, Executive vicepresident van Sanofi en manager van Sanofi Pasteur. De industrie erkent dat deze deadline een 'agressieve' schatting is, maar realistisch als de wettelijke termijnen worden verkort.

Zodra de formule is gevalideerd door regelgevende instanties, zal het echter nodig zijn om in voldoende hoeveelheden te produceren en de levering over de hele wereld te garanderen. 'We hebben het over miljarden mensen, het is een enorme uitdaging', aldus nog David Loew.

Er lopen momenteel tientallen klinische onderzoeken om goedkopere en efficiëntere screeningkits op punt te stellen en een behandeling of een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. 'We zullen ervoor zorgen dat het vaccin, zelfs als het elders in de wereld wordt geproduceerd, beschikbaar is voor iedereen die het overal ter wereld nodig heeft', zegt Paul Stoffels, vicepresident van het uitvoerend comité van Johnson & Johnson. 'Het is een belofte die de [farmaceutische] industrie samen doet', voegde hij eraan toe tijdens een videoconferentie die werd georganiseerd door de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers (IFPMA). Administratieve formaliteiten, zoals vergunningen voor het in de handel brengen, kunnen in deze race tegen de klok worden vereenvoudigd en versneld, er zijn middelen in overvloed en publiek-private partnerschappen helpen het financiële risico dat gepaard gaat met de vereiste kolossale investeringen te verminderen, zei hij. 'We leven in uitzonderlijke tijden en de industrie speelt daarop in', zei ook David Ricks, CEO van Eli Lilly and Company en voorzitter van de IFPMA. 'We hebben drie werkgebieden: zorgen voor distributie (...), heroriënteren van bestaande technologie (...) en creëren van nieuwe behandelingen, nieuwe vaccins, nieuwe screeningstests die Covid-19 zullen helpen uitroeien', voegde hij eraan toe. Maar producenten en regelgevende instanties kunnen geen compromissen sluiten over de veiligheid van een kandidaat-vaccin en daarom het schema van klinische proeven en studie van resultaten versnellen, waarschuwden de verantwoordelijken van de grote farmaceutische groepen. 'Het duurt 12 tot 18 maanden om een vaccin op de markt te krijgen', aldus David Loew, Executive vicepresident van Sanofi en manager van Sanofi Pasteur. De industrie erkent dat deze deadline een 'agressieve' schatting is, maar realistisch als de wettelijke termijnen worden verkort. Zodra de formule is gevalideerd door regelgevende instanties, zal het echter nodig zijn om in voldoende hoeveelheden te produceren en de levering over de hele wereld te garanderen. 'We hebben het over miljarden mensen, het is een enorme uitdaging', aldus nog David Loew.