Het was generaal Javier Florez, de voorzitter van het strategische overgangscommando (COET) opgericht door president Juan Manuel Santos om de afhandeling van het conflict te vergemakkelijken, die het cijfer meedeelde tijdens een forum van de Militaire Universiteit van Bogota. Het cijfer is nog niet definitief maar werd door de FARC aangeleverd ter voorbereiding van de hergroepering van de rebellen in 27 zones in het land, waar ze ontwapend zullen worden en voorbereid op een terugkeer naar het burgerleven.

"Tussen nu en drie oktober moeten ze exacte cijfers geven over de gewapende rebellen", zo zeggen bronnen. Volgens de militaire inlichtingendienst bestaan de FARC uit ongeveer 6.300 gewapende leden en 8.000 militieleden of medewerkers.

Explosieven vernietigd

Generaal Florez zei dat de organisatie over zo'n 14.000 geweren en pistolen beschikt en over 6.000 andere wapens, zoals granaten en mortieren. Van dat wapenarsenaal zullen verschillende tonnen explosieven voor zondag vernietigd worden. Die dag moeten de Colombianen zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord met de FARC, dat enkel bij een "ja" van de bevolking in werking zal treden. Een missie van de VN, de regering en de FARC zal toezien op de ontwapening en het respecteren van het bilaterale staakt-het-vuren. Ze zal bestaan uit ongeveer 500 militaire waarnemers en 150 burgers, en zal van start gaan van zodra het vredesakkoord in werking treedt.

(Belga/RR)

Het was generaal Javier Florez, de voorzitter van het strategische overgangscommando (COET) opgericht door president Juan Manuel Santos om de afhandeling van het conflict te vergemakkelijken, die het cijfer meedeelde tijdens een forum van de Militaire Universiteit van Bogota. Het cijfer is nog niet definitief maar werd door de FARC aangeleverd ter voorbereiding van de hergroepering van de rebellen in 27 zones in het land, waar ze ontwapend zullen worden en voorbereid op een terugkeer naar het burgerleven. "Tussen nu en drie oktober moeten ze exacte cijfers geven over de gewapende rebellen", zo zeggen bronnen. Volgens de militaire inlichtingendienst bestaan de FARC uit ongeveer 6.300 gewapende leden en 8.000 militieleden of medewerkers. Generaal Florez zei dat de organisatie over zo'n 14.000 geweren en pistolen beschikt en over 6.000 andere wapens, zoals granaten en mortieren. Van dat wapenarsenaal zullen verschillende tonnen explosieven voor zondag vernietigd worden. Die dag moeten de Colombianen zich in een referendum uitspreken over het vredesakkoord met de FARC, dat enkel bij een "ja" van de bevolking in werking zal treden. Een missie van de VN, de regering en de FARC zal toezien op de ontwapening en het respecteren van het bilaterale staakt-het-vuren. Ze zal bestaan uit ongeveer 500 militaire waarnemers en 150 burgers, en zal van start gaan van zodra het vredesakkoord in werking treedt.(Belga/RR)