Familie van George Floyd roept op om ‘mensen van kleur te beschermen’

Proces George Floyd - Agent weigert te getuigen © belga

Dinsdag is het een jaar geleden dat de Amerikaan George Floyd door een politieagent in Minnesota om het leven werd gebracht. Zijn familie ontmoette president Joe Biden dinsdag in het Witte Huis, waar zij het Amerikaanse Congres opriepen om ingrijpende wetgeving rond politiehervorming aan te nemen om ‘mensen van kleur te beschermen’.

‘Als je een federale wet kunt maken om een vogel, de zeearend, te beschermen, dan kan je ook een federale wet maken om mensen te beschermen’, zei de broer van George Floyd, Philonise, na een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris.

De ontmoeting achter gesloten deuren met Biden en Harris, was ‘zeer constructief’, voegde een van zijn andere broers, Terrence, eraan toe.

Toch blijft het door de president gewenste en al door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurde wetsvoorstel geblokkeerd in de Senaat.

‘I can’t breathe’

Ter afsluiting van het historische bezoek hieven de familieleden hun vuisten en scandeerden ze de naam van George Floyd. Hij is het het symbool geworden van slachtoffers van politiegeweld in de Verenigde Staten sinds zijn dood op 25 mei 2020 in Minneapolis tijdens zijn arrestatie door vier politieagenten. Zijn lijdensweg, die live gefilmd werd, lokte een ongekende mobilisatie uit: zijn noodkreet (‘I can’t breathe – Ik krijg geen adem’) werd een strijdkreet tegen politiegeweld.

De politieagent, Derek Chauvin, die bijna tien minuten op zijn nek knielde, werd schuldig bevonden aan moord. Zijn vonnis volgt op 25 juni.

‘Moed’

‘De familie Floyd heeft buitengewone moed getoond, vooral zijn dochter Gianna,’ zei Biden in een verklaring na een ontmoeting met verschillende familieleden in het Oval Office. ‘Aan de vooravond van haar vaders begrafenis, een jaar geleden, hadden Jill en ik een ontmoeting met de familie, en zij zei tegen mij: “Mijn vader heeft de wereld veranderd”. Dat deed hij’, zei Biden.

Partner Content