De Kingdom Tower moet met meer dan 1.000 meter de hoogste toren ter wereld worden. Aan het project hangt een prijskaartje van 864 miljoen euro. Bouwheer is de Saoedische prins en miljardair Alwaleed bin Talal. Hij besteedt de werken uit aan de familie van Osama bin Laden.

Het bouwbedrijf binladin is opgericht door Sheikh Mohammed bin Laden Sayyid, de vader van Osama bin Laden, de leider van al-Qaida die op 2 mei in Pakistan is gedood bij een operatie van Amerikaanse special forces. Binladin was niet de eerste keuze van de prins. Minstens twee andere bouwreuzen trokken zich al terug uit het project.

Van een mijl naar een kilometerVolgens de oorspronkelijke plannen van prins Alwaleed moest de toren een mijl hoog worden (1600 meter) en 200 verdiepingen tellen. Na de kredietcrisis van 2009 moest de prins, onder meer groot-aandeelhouder van Citigroup, zijn ambities bijstellen van een mijl naar een kilometer.

De Kingdom Tower wordt het visitekaartje van de Kingdom City, een nieuw te bouwen stad rond de internationale luchthaven van Jeddah, met 4 miljoen inwoners de tweede stad van Saudi-Arabië. Kingdom City moet 80.000 mensen huisvesten.

De bouw zal zo'n vijf jaar in beslag nemen. De toren zal woningen, kantoren en een hotel huisvesten. Als de toren voltooid is, zal die hoger zijn dan Burj Khalifa in Dubai, vandaag met 828 meter de hoogste toren ter wereld. De Belgische bouwreus Besix hielp mee aan de bouw van de Burj Khalifa.

Belgische bouwreus Besix

Besix dong ook mee naar het contract voor de Kingdom Tower, maar haalde het dus niet. Voor Besix was de bouw van de bouw een mooi project geweest om binnen te halen, maar het was geen must, zegt Carlo Schreurs, verantwoordelijke voor Saoedi-Arabië bij Besix. Het Belgische bedrijf dong mee in een joint-venture met de Saoedische groep El Seif.

"Oorspronkelijk waren er vier kandidaten. Uiteindelijk bleven er nog

twee over: Binladin en wij. Binladin heeft dan een belang genomen in het bedrijf dat de ontwikkeling rond de toren zal verzorgen", zegt

Schreurs. "Het is logisch dat zij dan het contract binnenhalen." (EE)

De Kingdom Tower moet met meer dan 1.000 meter de hoogste toren ter wereld worden. Aan het project hangt een prijskaartje van 864 miljoen euro. Bouwheer is de Saoedische prins en miljardair Alwaleed bin Talal. Hij besteedt de werken uit aan de familie van Osama bin Laden. Het bouwbedrijf binladin is opgericht door Sheikh Mohammed bin Laden Sayyid, de vader van Osama bin Laden, de leider van al-Qaida die op 2 mei in Pakistan is gedood bij een operatie van Amerikaanse special forces. Binladin was niet de eerste keuze van de prins. Minstens twee andere bouwreuzen trokken zich al terug uit het project.Van een mijl naar een kilometerVolgens de oorspronkelijke plannen van prins Alwaleed moest de toren een mijl hoog worden (1600 meter) en 200 verdiepingen tellen. Na de kredietcrisis van 2009 moest de prins, onder meer groot-aandeelhouder van Citigroup, zijn ambities bijstellen van een mijl naar een kilometer. De Kingdom Tower wordt het visitekaartje van de Kingdom City, een nieuw te bouwen stad rond de internationale luchthaven van Jeddah, met 4 miljoen inwoners de tweede stad van Saudi-Arabië. Kingdom City moet 80.000 mensen huisvesten. De bouw zal zo'n vijf jaar in beslag nemen. De toren zal woningen, kantoren en een hotel huisvesten. Als de toren voltooid is, zal die hoger zijn dan Burj Khalifa in Dubai, vandaag met 828 meter de hoogste toren ter wereld. De Belgische bouwreus Besix hielp mee aan de bouw van de Burj Khalifa.Belgische bouwreus Besix Besix dong ook mee naar het contract voor de Kingdom Tower, maar haalde het dus niet. Voor Besix was de bouw van de bouw een mooi project geweest om binnen te halen, maar het was geen must, zegt Carlo Schreurs, verantwoordelijke voor Saoedi-Arabië bij Besix. Het Belgische bedrijf dong mee in een joint-venture met de Saoedische groep El Seif. "Oorspronkelijk waren er vier kandidaten. Uiteindelijk bleven er nog twee over: Binladin en wij. Binladin heeft dan een belang genomen in het bedrijf dat de ontwikkeling rond de toren zal verzorgen", zegt Schreurs. "Het is logisch dat zij dan het contract binnenhalen." (EE)